Утринава во четири часот и 35 минути припадници на Службата за заштита и спасување испратиле тревога до Одделението за обезбедување на Бар. Причината? Пожарот избувна во монтажни бараки под Волујица, каде живеат многу припадници на ромската заедница. Службите за итни случаи реагираа брзо, но за жал најголемиот дел од штетата е направена.

Пожарот зафатил неколку објекти пред да пристигнат пожарникарите на терен. Во трагичната акција на гаснење пронајдени се четири тела меѓу кои две малолетни и деветнаесетгодишно девојче.

Оваа страшна трагедија не треба да изненадува. Ромите во Бар се заборавени, а нивните потреби запоставени долго време. Љиљана Вујовиќ од НВУ Жене Бар, која е во постојан контакт со ромските семејства од ова населба,и изрази длабоко разочарување, нагласувајќи ја негрижата за таа ранлива заедница.

„Ова е сликата на денешна Црна Гора. Неопходно е итно да се даде приоритет на решавање на ваквите проблеми и да се прекине со играњето политички игри. Државата треба итно да реагира и да им помогне на општините да се грижат за луѓето кои живеат во овие услови“, нагласи Вујовиќ. .

На местото на настанот пристигнаа претставници од Центарот за социјална работа за општините Бар и Улцињ за да им дадат поддршка на семејствата на починатите. Претседателот на општина Бар, Душан Раичевиќ, го најави своето доаѓање заедно со претседателот на Советот на Ромите, додека рано утринава веќе беше на терен и се солидаризираше со погодените.
Оваа трагедија не треба да се заборави. Потребна е акција, а не само зборови. Ромите во Црна Гора заслужуваат повеќе внимание и поддршка, а овој настан треба да биде аларм за итна акција за да се обезбеди побезбедна иднина за сите.


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading