Spread the love

Денес Франција заедно со Австрија, Белгија, Бугарија, Хрватска, Кипар, Данска, Финска, Германија, Грција, Унгарија, Литванија, Луксембург, Полска, Португалија, Романија, Словенија, Шпанија и Шведска ке гласа за ЕУ парламентарни избори.
Во Франција има 49,7 милиони регистрирани гласачи кои имаат право на гласање на изборите за Европскиот парламент (European Commission).
Според последните анкети, на претстојните избори за Европскиот парламент во Франција, најдобри резултати се очекуваат за крајно десничарската партија Национален собир (Rassemblement National), предводена од Жордан Бардела. Според некои анкети, оваа партија би можела да освои околу 33% од гласовите, што би било највисокиот резултат за оваа партија досега .

Партијата на претседателот Макрон, Renaissance (која е дел од коалицијата Ensemble!), е предвидено да освои околу 14% од гласовите, што претставува значителен пад во поддршката за оваа партија. Оваа ситуација укажува на значително зајакнување на десничарските партии во Франција на овие избори, додека центристичките и левичарските партии бележат пад на поддршката.

Дополнително, крајно десничарската партија Reconquête на Ерик Земур е предвидено да освои околу 6% од гласовите, што исто така покажува тренд на зголемена поддршка за десничарските и популистичките партии .

Овие резултати од анкетите ја рефлектираат моменталната политичка клима во Франција, каде што гласачите се незадоволни од актуелните политички состојби и се насочуваат кон партиите кои нудат радикални промени.
На изборите за Европскиот парламент во 2024 година учествуваат вкупно 32 политички партии од Франција. Оваа голема бројка на партии го одразува плурализмот и политичката разноликост на Франција, вклучувајќи партии од широк спектар на идеологии, од крајната десница до крајната левица, како и центристички и еколошки ориентирани партии.

Некои од најзначајните партии кои учествуваат се:

Национален собир (Rassemblement National) – предводена од Жордан Бардела

Ensemble! – коалиција која го вклучува Renaissance, партијата на претседателот Емануел Макрон
Социјалистичка партија (Parti Socialiste) – предводена од Рафаел Глуксман
La France Insoumise – крајно левичарска партија предводена од Манон Обри
Les Républicains – конзервативна партија предводена од Франсоа-Ксавиер Белами
Europe Écologie – Les Verts (Еколошка партија) – предводена од Јаник Жадо
Reconquête – крајно десничарска партија предводена од Ерик Земур
Овие избори се важни бидејќи резултатите ќе влијаат на составот на Европскиот парламент и на политичката ориентација на Европската унија во наредните пет години.

 

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading