Spread the love

Таип Ердоган е старо нов председател на Турција по победата на изборите во вториот круг над неговиот политички секуларен ривал Кемал Каличдароглу.
И покрај незадовослтвото на турските граѓани по катасрофалниот земјотрес кој го зафати југот на Турција, високата инфлација, зголемување на трошоците поради слабата еконосмска политика на владата на Ердоган, тој сепак победи на председателските избори со кој го освои третти председателски мандат.
Победата на Ердоган нема да го промени курсот на надворешната политика на Турција, по прашањето на НАТО , мигрантската криза и прашањето на руско украинскиот конфликт.
За Западот победата на Ердоган значи консолидирање на власта кој ке воспостави систем само за себе, со кој се повеќе ја одалечува Турција од нејзините демократски основи кон авторитетно владеење.
Поради неговата популарност кај конзервативните и религиозните гласачи се повеќе е јасно дека исламското влијание ке расте повеќе.
Ердоган може да води порадикална политика во наредниот период бидејќи пред изборите го прошири сојузот со исламистичките групи, како Худа Пар и Јениден Рефах.
Неговата влада може да биде под притисок од овие партии да води повеќе исламистичка политика.
Победата на Ердоган најмногу и одговара на Русија, додека западните земји јасно го покажаа своето незадоволство од победата на Ердоган поради поконфротирачкиот и независен став во надворешните работи, во споредба со неговиот ривал Каличдороглу кој вети дека земјата ке ја постави на подемократски и поклаборативен пат.
За време на Ердоган, Турција ја зголеми воената моќ на Блискиот Исток и пошироко, создавајќи поблиски врски со Русија. Во меѓувреме, односите со Европската унија и со САД стануваат сè позатегнати.
Тој спроведе дипломатски „акт за балансирање“ откако Русија ја нападна Украина, спротивставувајќи се на санкциите на Западот кон Русија, а во исто време испраќаше беспилотни летала во Киев.
Според експертите, Ердоган не сака целосно да раскине со Западот, тој само сака да ги прави работите на свој начин.

Иако Турција е духовно со НАТО, таа поради политиката на Ердоган се отцепува од ова алијанса
Она што е сигурно Турција ке остане на истито политички надворешен курс како и досега.
Победата на Ердоган не имодговара на западните земји а и те како и одговара на Русија.
So legarela i viktorija taro Erdogan e Khoranipaske thaj e lumiake ?
Taip Erdogan si purano nevo presedniko e Khoranipaske pala ki pli viktorija ko dujto rota upreder plo plolitikakoro sekularno rivali Kemal Kaličdorioglu.
Trujal piro bičalipe e khoranipaskere dizutnegoro pal oki baro thinanibe thaj i bilači ekonomikano hali, i uči inflacija, o baribe e harčeskoro taro guver,ento e Erdoganeskoro, vov vi preko sa lilja i viktorija baši piro trinto mandati.
I viktoria e Erdoganeskiri na ka trampinel o kursi tari avrtuni politika e khoranipaskiri, palo ko pućiba e NATO-skiri, migratsko kriza taj opčibe ko rusko ukrainakoro konflikti.
Baši o dakšinale thama i viktorija e Erdoganeskiri ingarela konsolidiribe pire šerutnipaskoro kolea so pobut ka dujarakerelpe o khoranipe taro lakoro demokratikane funde ko autoratitivno šerutnipe.
Baši leskirir popularnost ko konzervativnikane thaj religiakere alusarde, sa pobut si diklo so o islamistikano baripe ka bajrovele sa pobuter.
O Erdogan šaj te legarel poradikalno politika ko avutno periodi soske o alusaribe buvljargja i unia taro islamistikane kupe, sar soj o Huda par thaj Jeniden rafah.
Leskoro guvermento ka ovel telo ko učarin taro akala partije te legeral pobuter islamistikane politike,
I viktroia taro Erdogan mannut si ko teloikeribe e Rusijake. Dži kote o dakžinale thema sikavena piro bičalipe tari viktorija e Erdoganeskiri sebepi leskoro pokonforotirikano stavi ko avrutne bukja, thaj o biathinalo stavi avrijal lendar.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading