Spread the love

По иницијатива на РИЦ од Германија била одржана виртуелна панел дискусија (модератор Енох).
во која учествувале повеќе ромски активисти, членови на Владата на Македонија министерот за правда на Р.С.Македонија Бојан Маричич, министерот за здраство на Р.С.Македонија Венко Филипче, заменик министерот за финансии Димитар Ковачевски, советникот за ромска инклузиа Елвис Мемети, Елвис Шакири од Аваја , Фатма Османовска председател на Советот на Општина Шуто Оризари, Алма Салиевска и господинот Жељко Јованович извршен директор на РИО.

За час и четириесет минути од панел дискусијата го издвојив краткото видување на Јованович за престојниот попис како и за мерките кои ги презема владата на Р.С.Македонија во борба против пандемијата на Ковид -19 .

Јованович начисто ја спушти маската на пропагадната машинерија за “бомбастичниот„ попис во кој и ромите ке имат најголем бенефит очекувајки нови поголеми бројки од досегашните статистички бројки со кои располага Државната пописна статистика.
Јованович рече дека овој попис во Македонија не е толку значајно за Ромите како во однос на другите„ сем хартиена бројка„ ( додадено од мене).

Ова сегашна процентуална бројка на Роми во Македонија нема да смени ништо , оти и без разлика на нејзината бројка тоа нема да доведува до конкретни зголемувања на вработувањето во државната администрација, за кои покажуавт бројни примери.
Тој вели, дека на ромите им се испирани мозоците етикетирајки ги како невредни и без вредности наспрам другите заедници како што се Македонската, Албанската, Турската …

Таквото етикетирање го потикнува стравот за декларирање на своето национално етничко потекло кој произнесува предрасуди и не еднаквиот третман при запослувањето, и понатамашното школување. од кој пак произлегува и слабиот статичкиот процент на етничката ромска заедница во Р.С Македонија.
Ова не е првпат Јованович во своите дискурси или конференции да споменува, владите на одредени земји да започнат со вложување кон етничката ромска заедница во нивната едукација која во идно време ке биде економска потпора и економски потенцијал на овие држави, за кој тој смета дека нивното домицилно население се повеќе старее , а со нивното застарување ке ја губат економската моќ.

На крајот Јованович ја пофали владата на Р.С.Македонија за донесените одлуки и пакет помош во времето на пандемијата, и за оние ки се занимават со неформален биснис.
Но како што кажа ,тоа не е доволно и е краткотрајно.
Според него важно е владата да донесе стратегија со преку институционални социо политички пакет мерки кои ке трајат на подолго време .

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading