Spread the love

Зошто Светски ден за ставање крај на сиромаштијата?

Да се ​​слушне гласот на оние кои вообичаено се сведуваат на нивните тешкотии, па дури и кои се оценуваат како одговорни за нив.

17-ти  октомври е светскиот ден за ставање крај на сиромаштијата и  им дава глас за недостојните услови во кои живеат, за нивниот секојдневен отпор и нивните аспирации. Сиромаштијата можеме да ја надминеме само со оние кои се први заинтересирани.

Овој ден треба да биде потсетник за мобилизација на  граѓаните и јавните функционери. Сиромаштијата, кршење на основните човекови права, не е неизбежна. Може да се бори и порази како што беа ропството и апартхејдот.

 

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading