Apple денеска го претстави Apple Vision Pro, револуционерен просторен компјутер кој беспрекорно ја спојува дигиталната содржина со физичкиот свет, истовремено дозволувајќи им на корисниците да останат присутни и поврзани со другите.

Vision Pro создава бесконечно платно за апликации што ги надминува границите на традиционалниот екран и воведува целосно тридимензионален кориснички интерфејс контролиран од најприродните и најинтуитивните можни влезови – очите, рацете и гласот на корисникот. Одликувајќи се со visionOS, првиот просторен оперативен систем во светот, Vision Pro им овозможува на корисниците да комуницираат со дигиталната содржина на начин што се чувствува како физички присутна во нивниот простор.

Пробивниот дизајн на Vision Pro се карактеризира со систем за прикажување со ултра висока резолуција кој пакува 23 милиони пиксели на два дисплеа и прилагоден силикон на Apple во уникатен дизајн со двоен чип за да се осигура дека секое искуство се чувствува како да се одвива пред очите на корисникот во реално време.

„Денес го означува почетокот на новата ера за компјутери“, рече Тим Кук, извршен директор на Apple. „Исто како што Mac нè воведе во персоналните компјутери, а iPhone нè запозна со мобилните компјутери, Apple Vision Pro нè воведува во просторно пресметување. Изграден врз основа на децениски иновации на Apple, Vision Pro е години напред и за разлика од сè што е создадено претходно – со револуционерен нов систем за внесување и илјадници револуционерни иновации. Отклучува неверојатни искуства за нашите корисници и возбудливи нови можности за нашите програмери“.

„Создавањето на нашиот прв просторен компјутер бараше изум на речиси секој аспект на системот“, рече Мајк Роквел, потпретседател на Apple на Групацијата за развој на технологија. „Преку цврста интеграција на хардвер и софтвер, дизајниравме самостоен просторен компјутер во компактна форма која може да се носи, што е најнапредниот уред за лична електроника досега“.

Apple Vision Pro носи нова димензија на моќното, лично пресметување со менување на начинот на кој корисниците комуницираат со нивните омилени апликации, снимаат и оживуваат спомени, уживаат во неверојатни ТВ серии и филмови и се поврзуваат со други во FaceTime.

Бесконечно платно за апликации на работа и дома: visionOS располага со тродимензионален интерфејс кој ги ослободува апликациите од границите на екранот за да можат да се појавуваат рамо до рамо во која било скала.

Apple Vision Pro им овозможува на корисниците да бидат уште попродуктивни, со недвижности со бесконечен екран, пристап до нивните омилени апликации и целосно нови начини за повеќекратна работа.

И со поддршка за Magic Keyboard и Magic Trackpad, корисниците можат да постават совршен работен простор или безжично да ги донесат моќните способности на нивниот Mac во Vision Pro, создавајќи огромен, приватен и пренослив 4K дисплеј со неверојатно јасен текст.

Total Views: 261 ,
Translate »