Spread the love

Дека сите луге не се еднакви пред законот се докажа уште еднаш и веке не знам по кој пат. На барање на едно ромско семејство да биде попишано на свој мајчин ромски јазик попишувачката вели ” Ако дојдат дојдат ако не дојдат битно е колешката да пријави “,говори , без никаков срам и без обзир што пописот завршува за неполни четири часа.

И сега секаде се вели дека колку и да се различни сите се еднакви.Со оваа девиза Советот на Европа неколку децении се бори да ги сузбие стереотипите за нас Ромите,а во Северна Македонија ова се игнорира. Затоа патувај Европа не се осврнувај кон оние кои те игнорираат. Пописот завршува вечер а тие ни велат дека утре ке дојде попишувач….ха ха ха навистина е за верување.

Ова не е изолиран случај туку серијал за кој сите надлежни не гледаат,не слушаат и не разбираат.

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading