Spread the love

Сведоци сме на големиот број на загинати и повредени од земјотресот кој во понеделникот ги зафати Јужниот дел на Турција и Северниот дел на Сирија.

Светот уште самиот ден започна со меѓународна помош и мобилизирање на спасувачки екипи, хуманитарна, материјална и друга помош за Турција , но не и за Сирија, иако и Сирија има голем број на загинати и повредени во земјотресот.

Сирија има околу 6,8 милиони таканаречени „внатрешно раселени“ луѓе.
Во делот кој е погоден од војната, сириските војни сили на председателот Башар ел садат се уште се сооучуват со вооружени опозициски трупи како и со групата на терористичката милиција на Исламската држава (ИД).
Воздржувањето надиректен контакт со сиријците се толкува поради безбедносната состојба , за која испраќањето на хуманитрана помош, носи опасен ризик врз хуманитарците.
Но исто така за многумина немањето директен контакт со Сирија е поради воведените санкции од западниот свет, во превод политиката ги двои жртвите.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading