Spread the love

Ако имате позадина во STEM и живеете за крајности, ова е работата за вас.

Ако екстремните предизвици се вашата чаша чај, НАСА има совршена можност за вас. Вселенската агенција упати повик во петокот за волонтери да учествуваат во нејзината втора година долгогодишна симулирана мисија на Марс, аналог за истражување на здравјето и перформансите на екипажот (CHAPEA 2). За време на траењето на мисијата, која ќе започне во пролетта 2025 година, четворицата избрани членови на екипажот ќе бидат сместени во живеалиште од 1.700 квадратни метри, 3D печатено во Хјустон. НАСА ги прифаќа апликациите на веб-страницата CHAPEA од сега до 2 април. Тоа е платена свирка, но НАСА јавно не соопшти колку учесниците ќе бидат обештетени.

Живеалиштето Mars Dune Alpha во вселенскиот центар Џонсон на НАСА е дизајнирано да симулира каков би можел да биде животот за идните истражувачи на црвената планета, каде што околината е сурова и ресурсите ќе бидат ограничени. Таму моментално живее и работи екипаж како дел од првата мисија CHAPEA, која сега е повеќе од половина пат од својата 378-дневна задача. За време на престојот, волонтерите ќе вршат одржување на живеалиштата и одгледување на култури, меѓу другите задачи. Живеалиштето има и песок од 1.200 квадратни стапки прикачен на него за симулирани вселенски прошетки.

За да се земат предвид, апликантите мора да бидат државјанин на САД на возраст од 30-55 години, да зборуваат англиски јазик и да имаат магистерски студии во областа на STEM, плус најмалку две години професионално искуство, минимум илјада часа пилотирање на авион или две години работа кон СТЕМ докторска програма. Одредени типови на професионално искуство може да им овозможат на апликантите без магистерски студии да се квалификуваат. CHAPEA 2 е втората од трите мисии што НАСА ги планираше за програмата, од кои првата започна на 25 јуни 2023 година.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading