Spread the love

9 февруари 2022 година.

ЕРП. Каква е поврзаноста на овој култен филм од 40-тите години на минатиот век, со мотивот на филмот „Горди Роми?

ПБ. За мене филмот Големиот диктатор отсекогаш бил моќен и прекрасен филм и еден од најголемите скапоцени камења во историјата на кинематографијата. Завршната сцена со говорот на берберот е еден од нај универзалните говори против расизмот, порака за единство, љубов против омраза, во еден од најкомплицираните моменти во историјата, 1940 година на почетокот на Втората светска војна, и беше многу храбар на Чаплин да стане и да му се смее на Хитлер, со овој одличен филм, тој беше единствениот што се осмели да го направи тоа. Кога пред неколку години прочитав дека Чаплин има ромско потекло, ме остави воодушевен и почнав да ги разбирам неговите пораки како активист и неговата одбрана на угнетените, преку неговите ликови ни ја покажа благородноста и добрината на најпотребните и преку хумор што е нешто многу тешко, во кино е полесно да ги расплачеш луѓето отколку да ги насмееш. Така, со години сакам да му оддадам почит на него и на оваа секвенца од филмот, со порака за љубов наспроти омраза дека ние циганите страдаме од остатокот од општеството, малтретирањето, расизмот и недостигот на достоинство се фактори за кои сум загрижен. ова општество во кое живееме, а Ромите никогаш не се земаат предвид и до ден-денес продолжуваме да бидеме малтретирани, во киното, во литературата, во вестите, во институциите, многу неправедни кон народот кој е дел од изградбата на Европа, а конкретно во мојата земја Шпанија, шпанската култура многу има од Gypsy Culture, а ние ја браневме нашата земја со фламенго низ целиот свет. Кога дојде приликата од Eriac дека бараат режисери Роми за да направат видео за нивната кампања за горди Роми, помислив дека оваа е идеја што ја имав како замисла е совршена, бидејќи нивната кампања беше за ширење на Ромите низ Европа дека тие се чувствуваат горди. за нивната култура и дека не се плашеле да го кажат тоа, затоа беше совршено, Чаплин не знам дали се плашеше јавно да каже дека е Ром, но мислам дека се плашеше дека ако го каже тоа може да има помалку работа или потешко, не знам, навистина, но знам дека во семејството се чувствувал Ром. Кармен Чаплин работи на документарен филм за потеклото на нејзиниот дедо кој наскоро ќе го видиме. Така, за мене оваа идеја собра многу работи, се пријавив на натпреварот Eriac и победив.

ЕРП. Каква порака сакате да испратите преку гласовите на актерката Алина Шербан и актерот Тони Габари, кој во филмот се појавува како танчер?

ПВ. Сакав да му оддадам почит на Чаплин и неговиот филм, но не сакав да направам римејк. Ликот на Алина, која е достоинството на Ромите, беше многу важен бидејќи таа ги претставува нашите чувства, таа е нашиот глас. Горди на тоа што сме, тоа секогаш е претставено со достоинството на човечкото битие, но сакав да го претставува ликот на аристократски начин, женствен, храбар, горд, капетан (капетан) на нашите чувства и нашите вредности, со што претставува начин на кој никогаш не сме биле третирани или претставени во кино или во општеството, а во исто време кршење клишеата или стереотипите. Алина е актерка на која и се восхитувам со години и ми беше задоволство што можам да работам со неа, таа е многу професионална и многу добра во се што прави. Една од забелешките на раководството што се обидов да и ја пренесам на Алина е дека говорот мораше да биде проектиран од срце, а не од гнев или гнев, што често е тешко кога ја раскажувате вашата приказна или приказната за вашиот народ кој толку многу страдал. , а Алина ми ја долови намерата уште од првиот момент, впрочем ја прави толку срдечна и од срце што во филмот има момент кога нејзините очи стануваат кристални и тоа за мене беше супер. Ликот на Чаплин, кој го игра Тони Габари, уште еден циган, кој иако е многу млад, исто така е голем професионалец.Тој е пред се танчер, но е и актер. Ако прегледате други мои дела, танцот е скоро секогаш тука, тоа е форма на уметничко изразување што многу ме идентификува, а мислам и ромската култура, иако во филмот и тој не танцува многу, важно беше да земам танчерка затоа што начинот на кој се движи танчерот никогаш нема да биде ист како кога си само актер, а ликот молчи како во немите филмови на Чаплин и мислам дека Тони прави прекрасна работа и тоа многу добро.

ЕРП. Необична е сцената во која се појавуваат овие двајца актери во жолта и сина боја, во која има тркала, но и големи меурчиња. Има ли порака на сцената што би сакале да ја споделите со нас?

ПВ. Го сакам ова прашање, добро, за мене инсценирањето е секогаш многу важно во мојата работа, вљубен сум во уметноста и визуелната поезија, а во целата моја работа обично многу се грижам за уметничката насока и се трудам да ги направам сите елементи нешто, имам работено многу во модата и рекламирањето, а тоа е и нешто што е дел од мојот уметнички печат.

Сакав овој филм да има елегантен, авангарден, театарски аспект и со одреден воздух од светот на циркусот, нешто каде што Ромите многу работеле. Боите на позадините, како што видовте, се боите на циганското знаме, црвеното на почетокот и жолтиот круг ја претставуваат зората на новиот ден, на почетокот, на будењето на Ромите, на револуцијата. на народ кој сака да му каже на светот кои сме ние и да ја кажеме нашата вистина.

Сината е нашите желби и нашето препознавање на нашите референци во културата, каде што велиме најрепрезентативните, но каде што ги има многу повеќе, но поради времето на филмот не можевме да ги именуваме сите бидејќи во спротивно списокот би бил огромен, во уметноста. и култура Ромите имаат големо наследство во сите земји во светот.

Зелената е нашата надеж светот да се промени кон подобар свет, нашите браќа и сестри Роми и не-Роми да се борат заедно за нашите права и нашето признавање и да се приклучат на ова движење за правда со најголемото малцинство во Европа.

Меурот или топката го претставува светот. Друга од најпознатите секвенци на филмот Големиот диктатор е кога Хинкел си игра со топката на светот, сакав да го направам спротивното, историјата на Ромите ја понесе тежината на мизеријата на светот, омразата, презир и вина, отсекогаш сме биле обвинувани едноставно дека сме Роми, бевме лесна мета, што сме малцинство и дека сме мирољубив народ, од друга страна Чаплин е секогаш во сино затоа што од небо нè претставува сите нас циганите. она што го носам во тајност можеби од страв да не бидам разделен, но овојпат од неговото небо ни оддава почит нам и себеси од срцето Рим.

Куферите ја претставуваат нашата дијаспора, а велосипедските тркала ја симболизираат духовноста на движењето на нашиот народ.

Па на крај сакав да кажам дека тоа е дело на кое се чувствувам многу горд затоа што навистина сакав малку да му покажам на светот кои сме ние, и затоа што сите Роми кои го гледаат се трогнати и се чувствуваат неидентификувани и горди. и затоа што сакам овој филм да стане политички и социјален манифест за да помогне да се отворат вратите и на тој начин да се направи поправедно општество со помалку расизам.

Сакам да му се заблагодарам и на Ериак, бидејќи без нив и без нивна поддршка овој филм не можеше да се продуцира, тие ме поддржуваа од првата минута и го имаа тој менталитет отворен за креативноста и авангардата.
Тоа е продукција каде што морав да барам многу услуги од мојот тим, од продуцентската куќа Босалај филм за да можеме да направиме филм со добра кинематографска фактура, буџетот што го имаше не дозволуваше тоа да се направи со оваа фактура. , но благодарение на мојот прволигаш кој учествуваше алтруистички за каузата, успеавме да направиме моќен филм со одличен кинематографски квалитет.

ЕРП. Дали овие прикажувања на филмови со ромска тематика направени од Роми можат да ги променат работите за доброто на целата ромска заедница?

ПВ. Сакам да им порачам и на сите институции, здруженија на Роми, дека многу работи можат да се променат преку киното, киното е едно од многу моќните педагошки алатки и пред се, во овој век во кој живееме, тоа е многу важно. дека ромските филмаџии се чувствуваме поддржани не само по дух, туку мораме да добиеме и програми за субвенционирање за да можеме да направиме ромско кино да ги раскажува нашите приказни. Киното ги движи совеста, те тера да се ставиш во кожа на другиот и допира до милиони луѓе.

Entrevista en exclusiva a Pablo Vega (orgullosos romaníes)

ERP. ¿Cuál es la conexión de esta película de culto de los años 40 del siglo pasado, con el motivo de la película “Proud Roma?

P.V. Para mi la película el Gran Dictador siempre fue una peli con mucha fuerza y maravillosa, y una de las grandes joyas de la historia del cine.

La Escena final con el discurso del Barbero es uno de los discursos más universales contra el racismo, un mensaje de unión, de amor contra el odio, en uno de los momentos más complicados de la historia, 1940 apunto de empezar la segunda guerra mundial, y fue muy valiente por parte de Chaplin plantar cara y reírse Hitler, con esta gran película, fue el único que se atrevió hacerlo.

Cuando hace unos años leí que Chaplin tenía origines Romani, me dejó maravillado y empece a entender su mensajes de activista y su defensa de los oprimidos, a través de sus personajes, nos mostraba la nobleza y la bondad de los más necesitados y mediante el humor que es algo muy difícil, en el cine es más fácil hacer llorar que hacer reír. Entonces desde hace años yo quería hacer un homenaje a él y a esta secuencia de la película, con un mensaje de amor frente a odio que los gitanos sufrimos por el resto de la sociedad, el maltrato , el racismo y la falta de dignidad son factores que me preocupan de esta sociedad donde vivimos, y a los Roma no se nos tiene nunca encuenta y a día de hoy se nos sigue maltratado, en el cine, en la literatura, en las noticias, en las instituciones, siendo muy injusto con un Pueblo que forma parte de la construcción de Europa, y que concretamente en mi país España, la cultura española bebe mucho de Cultura Gitana , y hemos abanderado nuestro país con el Flamenco por todo el mundo.

Cuando se presentó la oportunidad de Eriac de que estaban buscando directores Romanies para hacer un video de su Campaña Proud Roma, pensé que esta idea que tenía en mi cabeza era perfecta, porque su campaña trataba difundir a gitanos de todo Europa que se sintieran Orgullosos de su cultura y que no tuvieran miedo a decirlo , por lo tanto era perfecto , Chaplin no se si tuvo miedo a decir que el era Gitano públicamente, pero si que creo que tenia miedo que si lo decía pudiera tener menos trabajo o tenerlo más difícil , no lo sé , la verdad, pero si que se que dentro de su familia el se sentía Romaní. Carmen Chaplin está trabajando un documental sobre los orígenes de su abuelo que pronto veremos.
Entonces para mi reunía muchas cosas esta idea, me presenté al concurso de Eriac y lo gané.

ERP. ¿Qué mensaje quieres enviar a través de las voces de la actriz Alina Serban y el actor Tony Gabari, quien aparece en la película como bailarín?

P.V. Yo queria hacer homenaje a Chaplin y su película pero no quería hacer un remake.
El personaje de Alina que es la dignidad del Pueblo Roma, era muy importante ya que representa nuestros sentimientos , es nuestra voz Orgullosa de quienes somos , eso siempre lo representa la dignidad del ser humano, pero el personaje yo quería representarlo de una forma aristocrática, femenina , valiente, orgullosa, Capitana (Capitán) de nuestros sentimientos y de nuestros valores, representando así una forma de la nunca se nos había tratado o representado en el cine o en la sociedad, y rompiendo al mismo tiempo los clichés o estereotipos.
Alina es una actriz a la que admiro desde hace años y para mi fue un placer poder trabajar con ella, es muy profesional y muy buena en todo lo que hace. Una de las notas de dirección que yo intente trasmitir a Alina , es que el discurso había proyectarlo desde el corazón , no desde la ira, o la rabia, cosa que muchas veces es difícil cuando cuentas tu historia o la historia de tu pueblo que ha sufrido tanto , y Alina captó mi intención desde el primer momento , de hecho lo hace tan sentido y desde el corazón que hay un momento en la película que sus ojos se vuelven cristalinos y eso para mi fue grandioso.
El personaje de Chaplin, interpretado por Tony Gabarry otro gitano que aun que es muy joven es también un gran profesional , el sobretodo es bailarín pero también es actor.

Si repasas otros de mis trabajos la danza casi siempre está, es una forma de expresión artística que a mi me identifica mucho , y creo que la cultura gitana también, aunque en la película él tampoco baila mucho si que era importante para mi coger un bailarín porque la forma de como se mueve un bailarín nunca va ser igual a la que cuando sólo eres actor, y el personaje iba ser mudo como en las Películas de cine mudo de Chaplin y creo que Tony también hace un trabajo maravilloso.

ERP. La escena en la que aparecen estos dos actores es inusual con un líquido de color amarillo y azul, en el que hay ruedas, pero también grandes burbujas.
¿Hay algún mensaje en el escenario que le gustaría compartir con nosotros?

P.V  Me encanta esta pregunta, bien pues la puesta en escena para mi siempre es muy importante en mis trabajos soy un enamorado del arte y de la poesía visual, y todos mis trabajos suelo cuidar mucho toda la dirección de arte y intento que todos los elementos cuenten algo, he trabajado mucho en la moda y en la publicidad, y es algo que también forma parte de mi sello artístico.

Yo queria que esta película tuviera un aspecto elegante, vanguardista, teatral y con cierto aire al mundo del circo , algo donde los Roma hemos trabajado mucho. Los colores de los fondos como has podido ver son los colores de la bandera gitana, el rojo del principio y circulo amarillo representan el amanecer de un nuevo día , de un principio , del despertar de los Roma, de la revolución de un pueblo que quiere hablarle al mundo de quienes somos y decirle nuestra verdad.

El azul , son nuestros deseos y nuestro reconocimiento de nuestros referentes en la cultura , donde decimos los más representativos pero donde hay muchos más pero por tiempo de la película no podíamos nombrar a todos ya que si no la lista sería inmensa, en el arte y la cultura los Roma tenemos un gran patrimonio en todos los países del mundo.

El Verde es nuestra esperanza para que el mundo cambie hacia un mundo mejor, para que nuestros hermanos gitanos y no gitanos , luchemos juntos por conseguir nuestros derechos y nuestro reconocimiento y se unan a este movimiento de justicia con la minoría más grande de Europa.

Las Burbuja o la bola, representa al mundo. Otra de las secuencias más conocidas de la película el gran dictador es cuando Hynkel juega con la bola del mundo , yo quería hacer lo contrario , la historia del Pueblo Roma ha soportado el peso de las miserias del mundo , el odio , el desprecio y la culpa, siempre se nos ha hecho culpables simplemente por ser Romanies, éramos un blanco fácil , por ser una minoría, y ser un pueblo pacífico, por otro lado Chaplin siempre está en azul porque desde el cielo nos está representado a todos gitanos, eso que llevo en secreto tal vez por miedo a ser apartado, pero esta vez desde su cielo nos hace homenaje a nosotros y a él mismo desde su corazón Roma.

Las maletas representan nuestra diaspora y las rueda de bicicleta simbolizan espiritualidad del movimiento de nuestro Pueblo.

Bueno por último queria decir que es un trabajo del cual me siento muy Orgulloso porque tenía muchas ganas de enseñar un pedacito de quienes somos al mundo , también porque todos los romanies que lo ven se emocionan y se siente indetificados y orgullosos , y porque deseo que esta película se convierta en un manifiesto politico y social para contribuir abrir puertas y hacer así un sociedad más justa y con menos racismo.

También quiero dar las gracias a Eriac, porque sin ellos y sin su apoyo esta peli no se hubiera podido producir, ellos me han apoyado desde el minuto uno y han tenido esa mentalidad abierta a la creatividad y la vanguardia.
Es una producción donde he tenido que pedir muchos favores a mi equipo, a la productora Bosalay Film para que puedieromos hacer una película con una buena factura Cinematográfica , el presupuesto que había no permitía hacerlo con esta factura ,pero gracias a mi equipo de primera división que ha participado de forma altruista por la causa hemos podido hacer una peli poderosa y con mucha calidad cinematográfica.

ERP. ¿Pueden estas proyecciones de películas con motivos gitanos hechas por gitanos cambiar las cosas en beneficio de toda la comunidad gitana?

P.V. Me gustaría decir también a todas las Instituciones, asociaciones romanies , que a través del cine se peden cambiar muchas cosas, el cine es una de la herramientas pedagógica muy potente y sobre todo en este siglo que vivimos, es muy importante que los cineastas Romanies nos sintamos apoyados no sólo de espíritu , sino que hay que conseguir programas de subvenciones para poder hacer cine Roma contando nuestras historias. El cine mueve las conciencias , hace que te pongas en la piel del otro , y llega millones de personas.

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading