Spread the love

Самка Ибраимовски председател на првата ромска политичка партија ПЦЕР во Северна Македонија, дипломиран менаџмент и поранешен пратеник во Собранието на Северна Македонија (2011–2014) и министер бес ресор во Владата на Зоран Заев (2016-2017).

ЕРП.       Господине Ибраимовски, каков е вашиот однос со вашиот коалицинен партнер СДСМ?

С. Ибраимовски . Во врска со вашето прашање, нашиот однос со СДСМ засега е на стенд-бај односно во мирување.

С. Ибраимовски  Не покануват на состаноци кога се работи за уставните измени, за да имат подршка. Ние тоа како партија сме го потврдоле дека стоиме зад уставните измени, и ја имат нашата подршка како политичка партија исто како што тоа беше и за Преспанскиот договор. За други конкретни работи и обрски  буквално нема ништо.

ЕРП.       Тие кои ве пратат на социјалните мрежи може да забележат дека во многу наврати пишувате за вашето незадоволство од вашиот политички коалиционенје партнер СДСД, а од друга страна како ромски политички  лидер ги подржувате уставните измени  впишани во македонскиот Устав како услов да добиме датум за почеток на преговорите со ЕУ.

С. Ибраимовски  Јас секогаш сум критичар без разлика дали сум опозиционер или позиционер, критичар сум на се што не е коректно и за се што е во негативно кон ромската заедница.

Моите партиски другари, фанови, пријатели  добро ме познават дека не можам да молчам кога во прашање е  лагата , манипулациите и други негативни работи.

Да, ги подржуваме уставните измени како што и одговорив на првото праѓање, затоа што голем број на ромската заедница во Северна македонија тоа го барат.

ЕРП.       Често пишувате за незадовослтво према вашиот коалиционен партнер СДСМ за неостварувањето на предизборните ветувања кон вас кон партијата на ПЦЕР но и кон ромската заедница во Македонија. Кои се тие дадени неостварени ветувања од страна на вашиот коалиционен партнер?

С. Ибраимовски да големо е незадоволството и на политичката партијка ПЦЕР и на ромската заедница поради неостварените  ветувања на коалициониот партнер.

ЕРП.       На 2- август во просторите на владата на Р.С. Македонија  се одржа комеморативна  средба , каде беше присутна актуелната пратеничка Шиковска со нејзините НГО ромски партнери . Сметате ли дека  вашиот коалиционене партнер нема повеќе сен за ромски политички партии па се фокусира на поголема соработка со ромскиот невладин сектор?

С.Ибраимовски. Нашата замерка кон владата на Северна Македонија е многу голема, пред се што таа не може да свати која е разликата помеѓуневладини и политички партии.

Пратеничката Шиковска  е дел од клапата на невладини ромски организации, иако имавме некоја соработка но таа била минорна.

СДСМ ке се освести кога ке дојдат изборите, тогаш ке видиме како и што понатака.

Впрочем нивниот игноративвен став кон ромските политички партии  е поради нивното мислење дека ромските политички партии се слаби, напротив нема слабост сите сме единствени за ваквиот  игноративен однос. Со премиер Зоран Заев ова не би се случило, тој имаше почит кон сите партии во коалицијата меѓу кој и нашата ромска партија ПЦЕР.

Сегашниот премиер ковачевски е друг филм, си работи и си тера по свое. Ке видиме до кога вака ке тера, „Има дана за мегдана„.

За изборните ветувања ништо нема направено, ни го земаа и единственото пратеничко место, ни го одземаа   министерството без ресор.

Вчера на ромска невладина организација им била дадена просторијата во Владата да се одбележи 2-ри август комеморативен ден на сеќавањето на ромските жртви од времето на Вората светска војна, и замисли ниту еедна ромска политичка партија не била поканета ниту  други ромски индивидуалци.

Во наше време тоа не можеше да се случи, се беше под конец, и достоинство.

Она што го видовме  беше фотографирање за да имат поткритие дека ете де им излеговме во пресрет им дадовме сала, по шише вода, и крај, додека на Албанците се одвојуват иљадници евра.

Но за жал од ваквите шпиони, преваранти кои со проекти за Роми се изнафатираа, купија станови, кукќи плацеви,дипломи, и.т.н не можеме  да просперираме.

Но на се има крај и на ова ке му дојде крајот.

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading