Spread the love

Вчера на 28 јули во Анаге-Бразил, полицијата усмрти тројца Роми кои според полицијата се трагаше по нив поради  настаните кои се слуичија на 18 јули во местото Баија.

Според полицијата овие тројца Роми биле пронајдени со оружје, за која полицијата без предупредување ги застрела сите тројца.

Со ова трикатно убиство, бројот на убиени Роми во Бразил од страна на полицијата се искачи на девет убиени Роми.

Според нашиот дописник од Латинска Америка Јорге Бернал, поводот на лов и убиства на Ромите вмешани во настанот од 18 јули кога биле убиени двајца полициајци во цивил се протолкува со тоа што во Бразил не постои смртна казна. Цела нација страда и умира за дела која таа не ги починила.

Повеќе од 100 организации барат од јавните институции и министрава да реагират и да го прекинат ловот и убиуствата на припадниците на етничките Роми.

Многу Роми стравуват дека ке бидат убиени само затоа што се Роми.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading