Spread the love

I Dijana Santos vice presidenti tari džuvlikani asocijacia andar o Brazil ko intervju so dengja baši amaro web portali Euromapress vakerela so i situacia e romengiri tari akaja diy akanaske si kharnari.

Te Andia so čipotisalilo anglo nekobor diesa ko akava karti. Duj soldatesko policajcia urade ano civili kuvgje ko akava romano kvarti rodindor došakerde.
Ola sa sale šastre ano vasta, ki asavki dar jekh dat pire 9 čavencar ikavgje šastrale sebepi te den peske protekcia. Asavki reakcija angja dži ko pajrakeribe maškar o Roma thaj o duj policajcia kote so sine mudarde štar Roma thaj duj militarno policajciapolicija.

Duj javera Roma kola so mule sa jek terne 14 beršengoro kova so mudardilo ano jekh marketi taro jek manuš ko civilno šeja, thaj o dujto vi agjar terno kaskoro badani sa araklo ano tardo vordon.

O braziliakoro generali baši militarno policia vakerela so akala mudaribe nane panle e militarno policiajaja.

I Dijana Santos vakerela so i polica si panda ko akava kvarti numa bizo nisave akcie.

E Roma panda darana te iklovena taro pire khera, sebpi lengiri dar tari militarno policia.

I Dijana santos havljarela so o ministeriumi baši andrune bukja angja decizia te kharninen o tenzie bizo nasulipe upreder e Roma, a i policia ka džal poadari ko arakhibe e došakerden ko akava incidenti.

O dujto manuš ko akava intervju sa o Enildo Suraz m kova so havljargja so generalno o hali ano Brazil e Romenge naj si but lačo. Numa isi institucie kola so mangena te lačaren o dživdipe e romengoro ani akaja them.

Ov havljarela so ano jugono kotor taro Brazil kote so si ov thanardo o Univerziteti kerela zori prekal programe te educirinel e Romen kola si sako diveskiri target baši diskriminacija.

O Intervju kergjale o Mozes Solomon
thaj o Jorge Bernar korespodenti taro
Eurompres tari Argentina

Состојбата на Ромите во бразилскиот град Баија е смирена

Дијана Сантос Ромка, и вице председател на едно женско здружение од Бразил во интевјуто за Еуромапрес, состојбата со Ромите по инцеднетот во бразилскиот град Баија е смирена.

За посетување пред неколку дена во овој кварт двајца полициајци во цивилна облека влегоа барајки еден осомничен, по што жителите од овој кварт исплашени поради оружјето кои го имале полицајците во рацете реагирале со извлекување на своите пиштоли по што започна престрелка меѓу нив.

Во тој инцидент четворица Роми и двајца полицајци починале од огнено оружје.

Другите двајца Роми кои починале биле еден тинејџер на возераст од 14 години кој бил свирепо убиен во еден маркет со огнено оружје, а телото на второто момче било пронајдено во изгорен автообил.

Овие две последни убиства се починати од освеста од една група на воени полицајци, иако брзаилскиот генерал на воената полиција Кутињо тоа го негира.

Диана Сантос вели дека воената полиција е сеуште во овој кварт но за разлика од преходниве денови е мирна без никакви воени акции.
Ромите сеуште се во своите куѓи, не излегуват поради страв од воената полиција.

Диана Сантос не извести дека министервото за внатрешни работи на Бразил издаде наредба за смирување на тензиите и на пронаоѓање на останатите учесници во инцидентот, кој во моментот се во бегство.

Вориот наш соговорник Енилдо Суарес се осврна на генералната состојба на Ромите во Бразил.

Тој кажа дека во југот на Бразил каде што тој живее, тамошниот Универзитет работи на едукација на ова група Роми преку разно разни програми, но и покрај тоа Ромите и понатаму се мета скриминација на поединци или групи.

Интервјуто го водеа:
Мозес Соломон и
Јорге Бернал дописник на Еуромапрес од Аргентина

 

 

 


Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading