In this image taken from video released by the Ukrainian Presidential Office, water runs through a breakthrough in the Kakhovka dam in Kakhovka, Ukraine, Tuesday, June 6, 2023. Ukraine on Tuesday accused Russian forces of blowing up the major dam and hydroelectric power station in a part of southern Ukraine they control, threatening a massive flood that could displace hundreds of thousands of people, and ordered residents downriver to evacuate. (Ukrainian Presidential Office via AP)
Spread the love

Голема брана и хидроцентрала во јужна Украина беа сериозно оштетени во вторникот, предизвикувајќи поплави во близина на линијата на фронтот. Украина и Русија секоја друга ја обвинија за напад на локацијата, уништување на централата и оштетување на браната.

Додека водата бликаше од објектот на реката Днепар, која ги раздвојува украинските и руските сили, официјалните лица од двете страни наредија жителите да се евакуираат. Светското набљудувачко тело за атомска енергија ги предупреди завојуваните страни да не ја поткопуваат безбедноста на блиската нуклеарна централа во Запорожје, но рече дека во моментов „нема непосреден ризик“ за тоа.

Русија и Украина претходно меѓусебно се обвинуваа дека планираат да ја уништат браната, која е во рацете на руските сили во јужна Украина и е извор на канал кој доставува вода јужно до полуостровот Крим. Во вторникот, украинската воена разузнавачка агенција ги обвини руските сили за минирање на браната Каховка, додека Кремљ го негираше тоа и ја обвини „украинската саботажа“ за штетата.

Воздушно видео на социјалните мрежи покажа големи оштетувања на браната. Се чини дека недостасуваат делови од стотина стапки. Празнините во структурата не беа присутни на сателитските снимки направени на 5 јуни, кои беа анализирани од Вашингтон пост.

Украинските власти соопштија дека поројот од вода оставил илјадници луѓе во опасност и ги комплицирале напорите за евакуација. Министерството за внатрешни работи ги обвини руските сили за гранатирање во Керсон додека жителите се обидуваа да се евакуираат.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading