Month: November 2023

Награда „Taјsa 2023„ Енергична прослава на ромската културна извонредност

Наградата Тајса, манифестација на основните принципи на ERIAC, стои како светилник за духот на ромската историја и културното наследство. Целта е да ги обликува и да ги сервира формите на…

РОМСКИ ГЛАС ВО ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ КАКО СВЕТСКИТЕ ОПАСНОСТИ СЕ ПОМНОГУВААТ

По 50-тиот јубилеј од Светскиот конгрес на Ромите во 1971 година, големи очекувања произлегоа од реформираниот Берлински конгрес . Но многумина од присутните си заминаа разочарани. Пред конгресот, имаше некои…

Симеон Атанасов: “Секој организаторот е должен да ги плати давачките кон ЗАМП, но тоа не значи дека јас како автор сум согласен да одобрам преснимување на мои авторски песни„

Првиот текст се однесува на ситуацијата околу концертот посветен на Есма, каде што Симеон Атанасов најавил тужба против организаторите. Според информациите, авторските права на четири од 11 изведувачи на концертот…

Дувачи : Прослава на дисонанцата и хармонијата на лицемерието

Добредојдовте во магичниот свет на „дувачите“, каде што инструментите не се штимаат, нотата е непозната категорија, а аплаузот доаѓа од место каде што нема слух за вистинска музика. Овој оркестар,…

Ромалитико во своето соопштение до медиумите по повод денешниот „Марш за правда„ е сериозно загрижен кон селективната правда

Институт за Истражување и Анализа на Политики – Ромалитико преку соопштениое до медиумите известува за денешниот протест, и ја изразува својата сериозна загриженост и незадоволство кон селективната правда кон Ромите,…

Во пресрет на протестите „ Протест за правда за Мануел Асановски„ ЕУ Ромапрес побара одговори од Ромалитико како организатор на протестот

ЕРП: Кои се главните цели на протестот и кои конкретни измени се бараат во врска со казната на возачот? Ромалитико: Главна цел на протестот е да го искажеме нашето незадоволство…

Менсур Халити: “ Ова е политичка војна, а не само правна битка„

Текстот „Влијанието на (не)правдата врз Ромите: поткопување на демократското владеење и владеењето на правото во Република Северна Македонија“ од Менсур Халити е сериозна загриженост за системот на неправда, политичка манипулација…

Во последниве три години буквално тројца млади Роми биле егзекутирани од страна на грчката полиција

Трагичниот инциндет кој се случи во неделата, во кој во полициска потера смртно бил застрелан 17 годишно ромче од Грција предизвика големи демонстрации на улиците во неколку грчки градови организирани…

Ромите стануваат симбол на нееднаквоста и неправдата што го обзема општеството

Неправда во судските одлуки,дискриминација на Ромите во контекст на полициска бруталност Се претпоставува дека правдата е слепа, но сликите и приказните што излегуваат од судниците сè повеќе го покажуваат спротивното.…

Реџеп Али Чупи интервју : „Менторството како пат кон подобрување на резултатите и исклучителни искуства

Интервју со Реџеп Али Чупи ЕРП. Можете ли да ни кажете повеќе за целите на Фондацијата за образование на Ромите во однос на менторската програма во средните училишта? Р.А.Чупи Фондацијата…

Translate »