Month: December 2023

Новогодишна кратка колумна „ Заедничка желба за вистински напредок“

Како што влегуваме во новата година, треба да размислиме за тоа што сакаме да постигнеме како заедница. Оваа година, нашата најдлабока желба нека биде насочена кон вистинска промена, заедничка борба…

Познат Ромски невролог нападнат со метални шипки во Белград

Познатиот ромски невролог д-р Бранко Кајтази заедно со неговите два сина од кој едниот малолетен, бил нападнат со метални шипки. Нападот се случи во близина на централните гробишта во Белград…

Егзодус-и и Гета

Малкумина знаат дека во Египет днес има повеќе христијани отколку во Бугарија и Македонија заедно – над 10 милиони Копти, потомци на старите Египќани. Тој е дом на најголемата христијанска…

Исмаел Кортез за ЕУ Ромапрес: „Постојат две стратегии за борба против антициганизмот : судска и културна„

Исмаел Кортес дипломирал филозофија на Универзитетот во Гранада и докторирал на меѓународни студии за мир и конфликти на Универзитетот Хаиме. Работел како истражувач на Интер универзитетскиот институт за социјален развој…

Македонија и ЕУ: Потези кои поставуваат прашања за правичност и доследност“

Република Северна Македонија, со години кандидат за членство во Европската Унија, се соочува со низа пречки кои ги поддржуваат скептиците кои ја доведуваат во прашање правичноста и доследноста на политиката…

Нападот со нож врз 14-годишно момче во ромската населба Ш.Оризари предизвика загриженост

Во вчерашниот трагичен инцидент во ромската населба Шуто Оризари во Скопје, четиринаесетгодишно момче беше жртва на брутален напад на двајца малолетници на иста возраст. Младиот Ром бил избоден и итно…

Ромите помалку безбедни од пред 20 години?

Извештајот на GFoD ( Глобалниот форум на заедниците дискриминирани за работа и потекло) открива шокантна ситуација на заедниците кои се дискриминирани за работа и потекло во Европа. Земјите-членки на Европската…

Translate »