Month: January 2024

ДУИ воодушевено ја пее песната на политичкиот триумф, другите на маргините

Влегуваме во вителот на политичката сцена во Северна Македонија, каде албанските партии веќе влегоа во игра со својот технички премиер четири месеци пред парламентарните и три месеци пред претседателските избори.…

МИ со соопштение до медиумите за заборавениот ромски холокауст

Соопштението на Малцинската иницијатива изразува загриженост за недоволното внимание посветено на жртвите Роми во концентрационите логори за време на Холокаустот. Во соопштението за медиумите од МИ се истакнува дека, иако…

+ видео – Да не се заборави

Холокаустот на Ромите, познат и како Порајмос, е заборавен дел од историјата на Втората светска војна. За време на нацистичкото владеење, ромската заедница доживеала систематски прогон, депортации и масовни убиства.…

+ Видео-Орхан Тахир со визионерски говор за најлошото сценарио на штета кон ромската заедница во Западна Европа

Oрхан Тахир ромски активиста и правник по професија, во својот говор ја истакнува својата не баш сјајна визија за иднината на ромската заедница во Западна Европа, доколку Ромите не работат…

Aко се обидете да ги надминете границите што тие ги поставуваат, одеднаш станувате непријател

Живееме во време во кое поединците се повеќе се трудат да ги постигнат сопствените цели и да ги изразат своите амбиции. Сепак, се соочуваме со предизвици од оние кои, наместо…

Тања Васич„Децата Роми се први на листата за меѓународно посвојување„ +бунус видео на ова тема

Интервју со Тања Васич програмски директор на невладината организација Иницијативата за малцинствата која ги собира Ромите низ Европа со цел да го поттикне јавното застапување за подобрување на положбата на…

Марица Михајловиќ доживеа хорор во породилиштето„ Гинекологот скокал врз мојот стомак на сила да ме породи„

Марица Михајловиќ и нејзиниот сопруг Далибор утрово биле во полициска станица каде дале изјава во врска со трагедијата што го потресе нивното семејство, пишува Телеграф . Тие изгубија новороденче. Претходно,…

Подемот на десничарските партии во ЕУ за Ромите преставува предизвик за зачувување на нивните права

Европската унија, некогаш симбол на интеграција и солидарност, сега се соочува со зголеменото влијание на радикалните десничарски политички партии кои се залагаат за антиимигрантски политики и антиромски ставови. Европскиот политички…

Translate »