Spread the love

Ki braziliakoro regioni Virotijada Konkvista i militarno formacia mudarga šove Romen.

Akala informacie resargje taro romae aktivistia andar o Brazil dži ko Jubiiekaoro romano Kongreso.

Aso akala informacie kola so ulavgelen akala romane aktivistia, o šov Roma si mudarde taro akala militarno formacie sebeši jek angluno incedenti maškar Roma thaj i policia ani akava regioni kote so sine mudarde duj Roma thaj duj policiajcia.

Te iranelpe e romenge o bilačipe formirisalii  kupa militarno formacia kola so atakungje e Romen ko akava regioni, taj si mudarde šov Roma.

O teror upreder e Roma thavdela ponador fizikujne maltretiribja thaj taribaja o thana kote spo dživdinena.

Aso akava o Jubiliarno romano Kongresi bičavgja lil dži ko braziliakoro ambasadori ano Dablin Irska, mangipaja te kerel presie akava paramilitarno terori te činavelpe upredere e Roma.

Бразилски војни формации убија шетмина Роми

Во бразилската област Виторијада Конквиста пара војна полиција уби шесмина Роми.

Овие информации се пристигнати од група ромски активисти до члентсвото на Јубилејниот Конгрес на Ромите.

Според информациите кои ги споделија ромскуте активисти од Бразил, повдот за убиството на шетмината Роми било предхдниот инцидент меѓу Роми и полициски служебеници во кој загина двајца Роми и двајца полициски службеници.

По ваквиот настан се формирашше војна полициска формација како освета за убиените полицајци кон недужното ромско население населено во оваа област.

Јубилејниот ромски Конгрес испрати писмо до браѕилскиот амбасадор во Даблин Ирска да преѕеме било каква акција за спречување на парамилитариот терор врз Ромите.


Отворено писмо до амбасадорот Фред Аруда
Амбасада на Бразил, улица Кокспур 14-16
Лондон SW1Y 5BL 0207 747 500
info.london@itamaraty.gov.br

19 јули 2021 година

Амбасадорот Фред Аруда,
Протестираме со гнев и одвратност за однесувањето на вашата воена полиција во државата Баија по извештаите што стигнаа до нас [види подолу] за тековниот погром што се спроведува против нашиот народ во областа на Виторијада Конквиста.

Свесни дека оваа паравоена операција против Ромите во Баија произлезе од инцидент во кој првично починаа двајца Роми и двајца полицајци, изразуваме жалење и сочувство до сите засегнати без пресуда. Сепак, овој првичен инцидент не го оправдува незаконското владеење на теророт што сега го воведуваат паравоените единици, кои веќе одзедоа животи на невини лица, вклучително и шест Роми, меѓу кои има и младо момче од 14 години, и ранување на евентуално уште 15 или повеќе други луѓе. Паклењето и физичкото малтретирање на недолжните Роми се спроведува и денес.

Затоа, ве повикуваме амбасадор Арруда, како претставник на вашата земја – и исто така, апелираме со истите услови до конзулот Пауло Квадрос во Глазгов – да ја третирате оваа работа со животи и безбедност на сите Роми во Бразил, со најголема сериозност и итноста.

Интернет јубилејниот светски конгрес за Ромите е на сесија
[од Берлин] и одржува отворен пленум оваа вечер [19 јули] на тема полициска бруталност и системски расизам. Агендата ќе го нагласи овој најнов бес. Beе се донесат одлуки за неопходните активности пред оној што е неоправдан, злобен и безмилосен напад врз ромската нација колективно.
[За врска видете во Романијастан]
Ве повикуваме веднаш да ги користите вашите канцеларии за да интервенирате со гувернерот и властите на државата Баија и да не информирате што е можно побрзо за резултатот од вашата интервенција.
Во меѓувреме, ќе ја забележите жалбата подолу и многуте потписи на таа жалба.

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading