Category: Balkan

+ Видео -Гордана Сиљанова-Давкова: „ Доан Сулејмановски е најдобриот по сите можни критериуми, но не е избран за …„

Професорката Гордана Шилјановска Давкова изразува загриженост за нефер третман при изборот на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во Северна Македонија. Посебно се споменува Доан Сулејмановски, етнички…

Дени Добобров: „Меѓународно признавање на Ромите како нација без држава”

Интервју со ромскиот активист од Чикаго- САД, Дени Добобров (директор на Светската ромска федерација), за иницијативата за формирање на глобална ромска коалиција. Во тек е формирање на широка ромска коалиција,чија…

Познат Ромски невролог нападнат со метални шипки во Белград

Познатиот ромски невролог д-р Бранко Кајтази заедно со неговите два сина од кој едниот малолетен, бил нападнат со метални шипки. Нападот се случи во близина на централните гробишта во Белград…

Нападот со нож врз 14-годишно момче во ромската населба Ш.Оризари предизвика загриженост

Во вчерашниот трагичен инцидент во ромската населба Шуто Оризари во Скопје, четиринаесетгодишно момче беше жртва на брутален напад на двајца малолетници на иста возраст. Младиот Ром бил избоден и итно…

Симеон Атанасов: “Секој организаторот е должен да ги плати давачките кон ЗАМП, но тоа не значи дека јас како автор сум согласен да одобрам преснимување на мои авторски песни„

Првиот текст се однесува на ситуацијата околу концертот посветен на Есма, каде што Симеон Атанасов најавил тужба против организаторите. Според информациите, авторските права на четири од 11 изведувачи на концертот…

Ромалитико во своето соопштение до медиумите по повод денешниот „Марш за правда„ е сериозно загрижен кон селективната правда

Институт за Истражување и Анализа на Политики – Ромалитико преку соопштениое до медиумите известува за денешниот протест, и ја изразува својата сериозна загриженост и незадоволство кон селективната правда кон Ромите,…

Во пресрет на протестите „ Протест за правда за Мануел Асановски„ ЕУ Ромапрес побара одговори од Ромалитико како организатор на протестот

ЕРП: Кои се главните цели на протестот и кои конкретни измени се бараат во врска со казната на возачот? Ромалитико: Главна цел на протестот е да го искажеме нашето незадоволство…

Менсур Халити: “ Ова е политичка војна, а не само правна битка„

Текстот „Влијанието на (не)правдата врз Ромите: поткопување на демократското владеење и владеењето на правото во Република Северна Македонија“ од Менсур Халити е сериозна загриженост за системот на неправда, политичка манипулација…

Реџеп Али Чупи интервју : „Менторството како пат кон подобрување на резултатите и исклучителни искуства

Интервју со Реџеп Али Чупи ЕРП. Можете ли да ни кажете повеќе за целите на Фондацијата за образование на Ромите во однос на менторската програма во средните училишта? Р.А.Чупи Фондацијата…

Translate »