Spread the love

E Roma sine e naj-bari ćelorrikani grupa and-i Europe. Amen diam e Evropaqe amare kulturaqo palmuklipe, ćhib, dombipe thaj muzika. Butărăm muzikate, ja kerăm influènca opral naj-bare kompozitoren, aktoren, doben, khelnen and-o kontinento thaj avdives amen siam jekh integralno kotor katar I dinamikani kulturali cerha and-i avdivesqi Europe.

Amare mangipe si te śaj vazdas amare khrigali kultura and-e digitalno lumia sar and-o sundal. Amen kamas katar o Unicode Consortium te samogărel jekh emoźi e romane barăxeça thaj te kerel les reslŏver and-e savore internet platforme thaj labne.

Sar o LGBT devlesqo Serbiasqo barăx, amaro barăx na mujarel jekh them, nùma mujarel sasti manuśengi grupa. Нумај те бешас и-о састо сундал тај те овел амен вервер култура тај група, амен сиам унисарде амаре аутнипеча, амаре солидарностеча, амаре романипнача.

Amen ka keres jekh emoźi dizain thaj ka butăras jekh propozicia ko Unicode Consortium. Kamas vi e Romen and-o sasto sondal te sikaven kaj mangen amaro barăx te ovel mujardo.

Simadăr kaja peticia te sikaves e manuśenge kaj manges te ovel romano barăx emoźi!

Европскиот Центар за правата на Ромите ЕРРЦ преку петиција бара ромското знаме да биде достапно до сите платформи и уреди

Ромите се најголемата етничка малцинска група во Европа. Ја подаривме Европа со нашето културно наследство, јазик, уметност и музика. Произведовме или влијаевме врз некои од најдобрите композитори, танчери, актери и уметници на континентот, а денес сме составен дел од енергичната таписерија на култури што ја сочинуваат модерна Европа.

Сакаме да можеме да ја славиме нашата посебна култура во дигиталниот свет, како и во физичкиот свет. Сакаме емотиконите со знамето на Ромите да бидат одобрени од Конзорциумот на Уникод и да бидат достапни на сите платформи и уреди.

Како и знамето на ЛГБТ Виножито, нашето знаме не е претставник на земја туку на група луѓе. Ние сме распространети низ светот и имаме многу различни култури и заедници, но сме обединети од нашето потекло на предците, нашата солидарност, нашата Романија.

Ќе создадеме дизајн на емотикони и предлог што ќе го разгледа Конзорциумот на Уникод. Но, ни требаат и Роми насекаде за да покажеме дека сакаме нашето знаме да биде претставено.

Потпишете ја оваа петиција за да докажете дека има побарувачка за емоџи со ромско знаме!

https://www.change.org/p/unicode-consortium-we-want-a-romani-flag-emoji-b8ac616c-3d81-4e58-ba36-307cffce6772?recruiter=461717402&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=psf_combo_share_initial&utm_term=psf_combo_share_initial&recruited_by_id=9adad8c0-b5e5-11e5-9649-e110a2fff622&share_bandit_exp=initial-14423208-en-US&utm_content=fht-14423208-en-us%3Av2

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading