Spread the love

Integracija jali asimilacija“ agjar šurukerela i kolumna taro Semran Sulejman a si poblicirimi ani veb rig taro romano phiruitnipe Avaja.

Bi perdo berš ki akaja thema kergja lafi o Romeo Franc euro deputati anglo pire kolegia euro deputatia ano Europakoro Parlamenti, kote so vakergja so amen e Roma sijem integririme šele beršencar napala, numa odova so si amenge zaruri si implementacija ko than i beršutni integracija.

Agjar si, amen sijem integririme ko sasuitnipe sem disave tikne romane kupe sebeši lengoro dživdipaskere navike.

Odova so amenge si zaruri si i implementacija e programengere taro EU so ingarela pala peste o mujalipe baši antiromanizam, čhorolipe, diskriminacia…

I kolumna taro Sulejman astarea sa o dukhavde nukte kolencar e Roma avdive sako foree arakhenape:

– asimilacia ( bute forendar zoraleskiri asimilacia)

-antiromanizam

-romofofija

Интеграција или асимилација„ или пак имплементација

Интеграција или асимилација„ вака започнува текстот од колумната на Семран Сулејман, објавена вчера на веб страната на ромското движење Аваја.

Неполна година на ова тема било исто така разговарано и на Европскиот Парлемент од страна на пратеникот Ромео Франц, кој во своот говор пред евро пратениците кажа дека Ромите се интеграрирани во Европа неколку стотици години наназад, но она што им е потребно наместо интеграција, потребна е имплементација.

Точно така, ние сме интегрирани во општеството, со исклучок на една мала група поради своите животни навики, и она што нам ни треба е имплементација на програмите за кои ЕУ се залага за прогресот,борбата против антироманизмот, сиромаштијата, дискриминацијата…

Колумната на Сулејман ги офакја сите болни точки со кои денес Ромите се среќават:

– асимилиација (често пати присилна)

-антироманизам

-ромофобија

Во продолжение прочитајте ја колумната на Семран Сулејман на овој линк

https://avaja.org/kolumna_semran_sulejman/

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading