Spread the love

Jali o romane geta ka oven ani evropakiri kartica baši imunizacia?- hramonela o Majkl Martens ko „ Frankfurter algemajne cajtung“. I vavera media havljarena te čiveloe akcenti ko problemia e Romengiri ano Baknai baši o koneks tari pandemia.

O Martens vakerela so ano starti tari pandemija so o geta thana e romegere si than kote so šaj te iklon bare infekcie taro virus Kovdi-19. Vaver jornali vakerela so paše 10 dži ko 12 milionia Roma andar Purabali Europa si čivde ko bimaglo than keda kerelap lafi baši vakcinacie e dizutnengoro. O exampli sikavela so pobuter taro 6000 Roma andar o duj majbare kupatne ani Bugarija Stolipovo thaj Plovdiv sa sa but bilačeste tretirime ki vrama tari avgo panlipa, thaj adava anglo amare jakja.

But lendar nanelen sasljaribaskoro kartoni, neko lendar nane len bijandipaskere lila nit adresa kote bešena, pa adaleske i themutni statistika na astarelalen.

Panda jekh problemi si pendžardo so e romane čave si pendžarde sar minoritetno čave so isi but hari numero lendar kola so vakcinirinenape.

O pučibe si jali o kampanje baši imunizacija ka resen dži ko Roma?

Дали кампањите за имунизација ќе допрат до Ромите или ова малцинство ?

Дали ромските гета ќе бидат на европската картичка за имунизација, пишува Мајкл Мартенс во „Франкфуртер алгемајне цајтунг“. Другите медиуми, исто така, обрнуваат внимание на проблемите на Ромите на Балканот во контекст на пандемија.

Авторот потсетува дека на почетокот на пандемијата се зборуваше за гето-Роми како можен извор на сериозни инфекции. Друг германски весник, Франкфуртер Рундшау, рече дека во Европа живеат веројатно околу 10-12 милиони Роми, повеќето од нив во Југоисточна Европа.

ФАЦ потсетува дека на почетокот на пандемијата оваа опасност беше видлива, но подоцна ромските населби, од кои најголемо е Пловдивско Столипиново со 60.000 жители, исчезнаа од нашите очи.

Весникот цитира предупредувања пред една година дека вирусот може да се засолни во ромските населби и повторно да напаѓа од таму кога ќе бидат укинати ограничувањата, пренесува Дојче веле .

Авторот додава дека повеќето Роми немаат здравствено осигурување, а некои немаат ниту потврда за крштевање и регистрација на адреса, па затоа државната статистика не ги фаќа.

„Еве уште еден проблем сега. Дали кампањите за имунизација ќе допрат до Ромите или ова малцинство, кое е многубројно во некои земји од Југоисточна Европа, повторно ќе остане без скоро никаква заштита?“

Мајкл Мартенс потсетува на студија на ЕУ од 2016 година, која долго пред пандемијата предупредуваше на тешкотии при вакцинирање на ромското население. Констатира дека ромските деца се вакцинираат многу помалку против вообичаени заразни болести, наведувајќи ги Бугарија, Унгарија, Молдавија и Словачка како позитивни примери во овој поглед.

 https://www.bgonair.bg/a/4-world/219253-shte-stanat-li-getata-ubezhishte-za-virusa-i-shte-stignat-li-vaksinite-do-romite?fbclid=IwAR0lMaSdVI82Q05I0VQksce0GOp94nwtz6BDcK2BCkBmlONdounBuI3ky7w

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading