Spread the love

« Amaro majhor gndipe legaraja e manušenge so predčivdingje o atako thaj e familienge, amalenge kola so našavgje pumaren ko akava teroristikano atako ano Hanua Germanija.

Enja mule manuša.Ola sine dada , dija, pejna , phralja thaj amala, akana ola but mankinena pumarenge. Ola sa amare dizutne kaske so o Hanau sine lengiri diz, lengoro kher ki kupa e 96 000 mile javerancar ani akaja diz. Sa akala viktimia taro atako si len jekh jekhutni darhia, lengiri darhia sine resarin baši o atako, kova so trujal o atentatori ola na nelen hako te oven ki odoja them, thaj asavke bilače dikibaske taro nacionalizam ov pire šastraja kuvgja akalen 9 manušen ko fevruari 2020 berš. Trin taro viktimia sa sa Roma.Pala ki akaja čipota but Sinti thaj Roma darana sa baši plo siguritet ani Germania…

Soske akala bilače bukja čipotirinenape palem thaj palem, soske o rodibe e naonacistengiri nane sal ano Hanau…

Романи Роуз ги одбележува жртвите на расистичкиот напад во Ханау и повикува на целосно расчистување

« Нашето најдлабоко сочувство им порачуваме на преживеаните од нападот и на роднините и пријателите на убиените кои ги загубија своите животи во ова злосторство во Ханау пред една година. Ферхат Унвар, Мерцедес Кирпач, Седат Гурбуз, Гохан Гилтекин, Хамза Куртовиќ, Калојан Велков, Вили Виорел Пјун, Саид Несар Хашеми, Фатих Сарачоглу.

Девет мртви луѓе. Тие беа мајки и татковци, ќерки и синови, сестри и браќа, пријатели и сега многу им недостасува. Но, тие беа и сограѓани, за кои Ханау беше повеќе од само град. Ханау беше нивниот дом – нивниот дом, како и за околу 96.000 други жители на Ханау. Сите жртви на атентаторот имаат една заедничка работа: заради нивното потекло, тие не треба да имаат право на живот во нашата земја во очите на сторителот и тоа е единствената причина зошто тој вперил пиштол кон нив во февруари 2020 година . Тројца припадници на нашето малцинство исто така беа застрелани во нападот, а Синти и Ромите во Германија останаа со страв за нивната безбедност.

На погребната служба пред една година, веднаш по масакрот, федералниот претседател Франк-Валтер Штајнмаер рече дека секој што живее во нашата заедничка земја мора да може да живее во сигурност и мир. Државата има должност да го заштити ова право. Денес, една година по страшните настани во Ханау, државата и нејзините претставници мора да се мерат со ова тврдење. Но, сè уште има многу неодговорени прашања: зошто центарот за итни повици беше недоволно екипиран таа вечер, така што бројните повици за итни случаи залутаа? Дали овој проблем е решен во меѓувреме, не само на лице место, туку и во сите германски полициски станици? Зошто излезот за итни случаи беше заклучен на местото на злосторството?

Зошто ваквите грешки се случуваат повторно и повторно во истрагите против неонацистите и по десните екстремистички напади, не само во Ханау, туку и во НСУ, во Хале и во убиството на Валтер Либке? Може ли тоа да се должи на недостатокот на мотивација на службениците за заштита на демократијата и владеењето на правото, или има недостаток на свест за одговорноста што ја има секоја полицајка и секој вработен во безбедносните органи за нашата уставна држава?

Не може овој необјаснив неуспех постојано да се отфрла како неуспех на поединци. Нешто во основа не е во ред тука. Ова одбранбено однесување, ова доцнење во истрагите, но исто така и овие грешки во превентивната превенција од опасности – сето тоа доведува до зголемување на бројот на делови од населението во недоверба кон владеењето на правото. Во иднина, државата исто така ќе треба да се мери според степенот до кој ги расчистува и ги коригира овие недостатоци во рамките на властите и осигурува дека секој во Германија може да живее безбедно. »

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading