Spread the love

O Avgo maj si tradicionalno bidžuko ani Francia. Ov si dive e bukjarnipaskoro.Numa vov si vi agjar dive baši o demonstracije, kola tele upre thavdena beršencar.

Avdive ko 14 o saato nekobor asociacie,dizutnikane phiruitnipe thaj disave politikane partije ani francijakiri diz Nica organiziringje prostesti .

Akava protest sine ikerdo ko parko tro Avgo Albertm e motoja“ Te arakha amare socijalnikane hakaja thaj te arakha amaro pervdo tromalipe“

Ko jakja tari sindikatija, o plani baši stičulizayija so sine ando taro guvermento si ko kjari e brvalenge, bizo nisave socijalna šartija jali kontrola.

Традиционално одбележан 1-Мај во Ница

1 мај е сосема традиционално државен празник во Франција, бидејќи е Ден на трудот. Но, тоа е и ден на демонстрации, кои горе-долу се следат според годините .

Денес во 14 часот неколку здруженија, граѓански движења и политички партии од градот Ница-Франција организираа, протест по повод празникот на трудот „1­-ви Мај„.

Овој протест се одржа во паркот Алберт Први, со мото „Да ги браниме нашите социјални придобивки и да ги браниме загрозените слободи„.

Во очите на синдикалната конфедерација, планот за стимулации објавен од владата што синдикатот го смета за „во корист на најголемите компании без никакви социјални или еколошки условувања или каква било контрола“.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading