Spread the love

Pali Inicijativa nekobor romane bi guvermntoskere organizacije, akava berš avgo fore akharenape sa o romane organizacije pa vi individue te len than ki Transnacionalno kurko „Romane Zorako“ so ka thavdel taro 9 dđi ko 16 maj.

Akala organizacije havljarge so ko kotor tari akaja komemoracija e 77 beršipe e romane zorakoro ko koncentraciono logori Aušvic-Birkanau, kote so jekh kupa romane logorašia dengje zori upreder o nacistikane soldatija, soske šungje kaj ka lenen te čudenlen ko gasno komore, dengje zori mangipaja te kurtulinen taro meribe.Akava dive si ki memoria soske adava dive nijek Rom na mudardilo ano gasne komore sebepi o kupatno zori.

Akava dive ko palune berša buvlajrgovela sar ek istorisko komemorativnikano dive ani sasti Evropa pa vi agjar avrijal.

O mesago so bicavena akala nekobor organizacije talo te khedenpes ko jekh than, sar bi dena sa kupatno zori mujal o baripe taro radikalno desničarsko kupe kola so avena ko šerutnipe ko odredeno thema, thaj na ikerena pe ko respekti javere jekninegoro sar soj e Roma.

Akava tharibe i jag, kolea so ka ikerenla tardi, a so ka simbolizirinel o romano zorakeribe ko dživdipe.

Akaja inicijativa ka ovel dejbe dumo ko thamaribe respekti thaj jekhalipe.

Sasto lengoro akharibe:

« S ponosom najavljujemo pokretanje Transnacionalne nedelje otpora Roma koja će trajati od 9. do 16.maja 2021. godine!

16. maja 2021. godine, romske zajednice u Evropi zapaliće vatru u znak obeležavanja 77. godišnjice pobune Roma u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau. Tog dana 1944. godine, romski zatvorenici takozvanog Zigeunerlager u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau, nakon što su čuli za skoru likvidaciju svih koji su bili u logoru, ustali su protiv nacističkih stražara naoružanih samo čekićima, krampovima i lopatama. Kao rezultat njihovog prkosa, nijedan Rom nije izgubio život u gasnim komorama tog dana.

Pobuna Roma protiv nacista jedina je pobuna u Aušvicu i sada se široko obeležava kao Dan otpora Roma.

Ove godine, 16. maja, ponovo se sastajemo kako bismo se suprotstavili rastućem talasu krajnje desnice i mržnje širom Evrope i sveta.

Evropa treba da ostavi za sobom mračnu istoriju ugnjetavanja, rasizma i genocida. Nacizam i fašizam se često vide kao aberacije u evropskoj istoriji. Ali u kriznim vremenima, kada se populisti i zagovornici krajnje desnice penju na vlast, istorija se često ponavlja. Na nedavnim izborima širom Evrope videli smo da se govor mržnje, nasilje nad Romima i upotreba simbola mržnje povećavaju. 16. maja, pod zajedničkom temom „Ustajanje protiv krajnje desnice“, molimo sadašnje rukovodstvo naših zemalja i rukovodstvo Evropske unije da preduzmu sve korake neophodne da preko 12 miliona Roma koji žive u Evropi budu zaštićeni. Takođe molimo sve Rome koji čuju naš poziv da se ujedine i pokažu našu istorijsku otpornost u susret bilo kakvoj pretnji našim zajednicama, vrednostima i kulturi.

Inspirisani hrabrošću naših predaka koji su ustali protiv nacista u najstrašnijim i bezizlaznim uslovima, organizujemo Transnacionalnu nedelju otpora Roma od 9. do 16. maja, u nizu aktivnosti na mreži i van nje.

Komemorativne aktivnosti dostići će vrhunac u nedelju, 16. maja u 16:00 časova lokalnim maršima otpora, organizovanim u srcima naših zajednica u Srbiji i Evropi.

Šetnja je organizovana pod zajedničkom temom, podsticanjem plamena otpora protiv mržnje, rastućeg nacionalizma i populizma. Da bismo se suprotstavili usponu krajnje desničarskih ultranacionalističkih partija i pokreta u Evropi, okupićemo se napolju kako bismo mahali romskom zastavom i palili vatru kao simbol naše odlučnosti da održi plamen Romskog otpora na životu.

Inicijativa, koju je razvila koalicija međunarodnih, nacionalnih i lokalnih romskih organizacija, poziva na univerzalno učešće svih Roma i neroma koji su posvećeni podršci otvorenim društvima izgrađenim na uzajamnom poštovanju, jednakosti, humanosti i dostojanstvu. Poštujući sve mere i propise Covid-19, podstičemo vas da se pridružite i / ili organizujete svoje lokalne marševe otpora Roma u zajedničkoj poruci da zaustavimo širenje populističkih i krajnje desničarskih pokreta. « 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading