Spread the love

I Bugariakiri  thaj balkanikani estradno čeren i Roksana sa sa but fuhalimi, baši jekh statusi ko FB taro piro kolega kote so dengja bilačo diskriminiračko komentarii upreder e romane dajakoro.

I tema sine i motivacija dži ko daja tari Bugarija te ovenle pobuter čave, na so lakoro kolega hramosarda komentari kaj akana o romane daja ko than te činaven o bijanipe panda pobuter ka bijanen.

I Roksana kerela bari holi, thaj pučela dži kana ka ovel rasizam thaj ka ova delime ko „cigani“ thaj Bugaria?

I giljavutni doperela kaj jekh pobaro procenti taro Roma andar i Bugarija dživdinena ano EU, thaj isilen baro progresi ko dživdipe.

Роксана против расизмот- До кога ке се делиме?

Роксана  бугарската ромска естрадна звезда  рече дека била крајно навредена од нешто што го прочитала на социјалните мрежи, а уште понепријатно била изненадена од фактот што нејзиниот колега споделил грда и расистичка изјава.

Текстот беше за напис за зголемување на мајчинството, а огорчениот човек напиша дека сега циганските мајки не само што ќе престанат да раѓаат, туку ќе раѓаат уште повеќе.

Роксана не можеше да не збесне, праша колку долго ќе има расизам и колку долго ќе се делиме на Цигани и Бугари? Пејачката даде голем број примери, дека голем процент од ромската класа живее во Европа и многу од нив веќе имаат престижно образование и уживаат во животот.

Роксана против расизма: До кога ще се делим?

 

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading