Spread the love

Грозоморните убиства врз Ромите во Бразил воената полиција не  ги поврзува со осмислен напад како освета  врз ромско семсјтво во чије злостортсво учествуваа татко и девет деца,Тројца од ова семејство се убиени во конфротациа со воената полиција, таткото е ранет и е на лекивање во оближната болница, додека по останатите осумничени сеуште се трага.

Според командантот на воената полиција полковникот пауло Кутињо, „Останатите настрадани како што е застреланото момче на возраст од 14 години и пронајденото пеполосано тело во едн автомобил, не би требало да се поврзе со акцијата на воената полиција, но остава сомнеж за нивно истражување.„- вели полковнкот Кутињо.

Тие што пукаа беа токму Ромите, еден од полицајците возврати во самодобрана. Полицијата била опколена од десетина мажи кои пукале кон полицијата, за што воената полиција била принудена да пука кон нив„. Вели полковникот Кутињо без да дава попрезицни информации која била причината за собирањето на ова група и што придонесело за напда ко воената полиција.

Според нашиот дописник од Аргентина Јорге Бернард, кој сеуште собира информации за веродостојноста на исказот на полковникот Кутињо, Бернард ова група на Роми се старо седелци, тие во латинска Америка пред се во Бразил и во останатите латинско американски држави се донесени уште во раниот среден век како робови од Шпанија, во времето на кралицата Тереза.

Ова група на Роми не биле ништо различни од останатите робови од Африка. Тие беа принудени да работат на плантажите за памук кои ги поседуваа белците. Ова група на Роми кои се нарекуват Калонуриа по ослободувањето од ропството започнале номадски живот префрлувајки се од место до место од држава во држава. Нивната професиоалност е изработка на разни дребулии, музика танц и трговија.

Наскоро очекваме од нашиот коресподент Јорге Бернард од Аргентина да добиеме повеже информации од страна на групата Роми кои се инволвирани во овој настан.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading