Spread the love

Обвинувања против полицијата во Синген, Баден-Виртемберг: За еден офицер се вели дека клевети Синто и го водел во полициската станица без неговите родители – веројатно заради потеклото на момчето .

Државната асоцијација на Синти и Роми во Баден-Виртемберг покрена сериозни обвинувања против полицијата. Станува збор за инцидент минатата сабота. За двајца полицајци се вели дека тоа попладне провериле Синто пред неговата куќа во градот Синген во близина на Констанц. За полицајците се вели дека го испрашувале и трагале по неговите лични податоци. Кога откриле мал нож во неговиот џеб – што е законски дозволено – за нив се вели дека му ставиле лисици зад грб, го уапсиле и го однеле во полициска станица скоро еден час, негирајќи му каков било телефонски контакт со неговото семејство. Посебното нешто во врска со овој случај: Уапсеното лице, Тицијано Л., има единаесет години.

„Апсењето дете е очигледно незаконско“, рече Даниел Штраус, претседател на регионалното здружение на Синти и Роми, Зидојче Цајтунг . Тој посочува посебни околности кои очигледно се поврзани со потеклото на детето родено во Германија и со германскиот пасош. За еден од двајцата полицајци се вели дека разговарал со 11-годишното момче на скршен ромски јазик, на јазикот што го зборуваат Синти и Ромите. За службеникот, исто така, се вели дека му кажал на момчето дека многу добро го познава неговото семејство „Цигани“. Во дискусијата со момчето, службеникот се заканил дека Тизанио Л. ќе мора да ја помине цела ноќ на стражарот. „Муло“ ќе го донесе. Муло е Романци и грубо преведено значи смрт.

Семејството поднесува обвиненија за лишување од слобода и принуда

Според германскиот закон, децата на возраст под 14 години не се на возраст од криминал. Посебни регулативи се однесуваат и на заштитата на младите и адолесцентите, особено правото на родителите да бидат присутни на полициски испрашувања. „Дете е дури и помалку способно да се заштити од произволни мерки отколку постара младина“, рече Даниел Штраус од Националното здружение на Синти и Роми. Семејството на Тизиано Л. сега поднесе кривична пријава против вклучените полициски службеници, обвинувањата се лишување од слобода и принуда на службената должност. Детето не е ниту особено големо за неговата возраст, ниту – така се вели од семејството – не и било познато на полицијата преку претходните лошо однесување.

Даниел Штраус во средата се обрати и до политичарката од Зелените Тереза ​​Шоппер, која како државен министер во државната влада на Штутгарт е одговорен за работите на Синти и Ромите. Портпаролката на одговорниот полициски штаб во Констанца на барање објави дека наводите се испитуваат. Сè уште е рано да се даде проценка, таквите наводи многу сериозно се сфаќаат како принципиелно, но прво треба темелно да се разјаснат фактите. Кривичната пријава на семејството Л., која е застапена од адвокатот Мехмет Даимагилер, кој е познат од постапката на НСУ, сега се разгледува од јавниот обвинител во Констанц.

Слични обвинувања за полициска дискриминација кон Синти и Ромите неодамна се зголемија во Баден-Виртемберг. Во моментов се водат истраги за полициска акција во Фрајбург на крајот на април 2020 година. Таму беа повредени членови на ромско семејство, некои сериозно, 48-годишен татко се здоби со тешки рани од каснувања на полициско куче и две жени и друг маж пријавил дека бил претепан. Причината за полициската акција беше помала работа. Во тоа време полицијата соопшти дека имало акти на отпор, погодените и понатаму преземаат правни активности.

Четиринаесет возила за итни случаи се иселиле кога имало нарушување

Инцидентот имал и позитивни последици, како што пренесува Томас Валд од здружението „Рома Буро Фрајбург“. Околу 3.000 Синти и Роми живеат во градот, многу од нив во областа Вајнгартен. Ако имало полициски операции таму во минатото, полицијата за немири обично излегувала веднаш, вели Валд. По аплицирањето во април, шефот на полицијата побара разговор со заедницата и се согласи дека нормалните службеници за патрола првично ќе бидат распоредени во добро познатите населби Роми и Синти. „Тоа предизвика деескалација многу брзо“, вели Валд. Покрај тоа, сега има лица за контакт од двете страни и редовни состаноци со полицијата. Подобрувањето е забележливо.

Регионалното здружение одново и одново забележува дека полицијата е многу активна кога станува збор за Синти и Ромите. Во 2016 година, официјалните лица пристигнаа во Хајделберг на роденденска забава поради нарушување на мирот – со две тимови комби, околу дванаесет автомобили и пет кучиња. Според погодените, полицајците употребиле прекумерна сила. Министерството за внатрешни работи покрена внатрешна истрага за операцијата, вели портпарол на регионалното здружение. „Немаме резултати.

Случаите на наводно антигипско насилство не се систематски забележани

Со овчарски кучиња, очигледно, претставниците на седиштето на полицијата во Констанца се појавија и на Витсун 2020 во Синген, каде што неколку семејства се согласија да направат скара на отворено, што не беше дозволено според прописот на Корона. И тука, засегнатите подоцна пријавија дека полицијата дејствувала непропорционално насилно и им се обратила на некои од присутните во скршени ромски. Досега, ваквите случаи на наводно антигипско полициско насилство не биле систематски забележани.

https://www.sueddeutsche.de/politik/polizei-baden-wuerttemberg-sinti-polizeigewalt-kind-handschellen-1.5201627?fbclid=IwAR2fFrU9YBFlMD0a6O6ER92eu8MqI6xM5UFbxLBIO7wjlPQDnVSUEJHPPN4

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading