Spread the love

 Во зори на 23 февруари 2009 година, молотов коктел беше фрлен во една од куќите во редот Фенивс во Татарсентгиргија, а потоа се отвори оган за жителите во бегство. Роберт Цорба (27) и неговиот четиригодишен син Робика починаа, а Бјанка (шест) претрпе трајни повреди. Нападот го извршија Арпад К., неговиот помлад брат Иставан К. и П. Золт, кои подоцна беа осудени за серија убиства против Ромите, кои го нападнаа семејството само заради нивното ромско потекло.

Во саботата напладне се одржа комеморална служба во Татарсентсиоргија. Во попладневните часови,  знак на сеќавање на жртвите, а на крајот на програмата ќе започне факелска поворка до Лутеранската црква на плоштадот . Во саботата наутро, заменик државниот секретар на Еми за социјална вклученост и вработените во Министерството, исто така, положија венец на гробот на жртвите. 

Помеѓу летото 2008 и 2009 година, Арпад К., Истван К. и Золт П. извршија вооружен напад со молотов коктел врз Роми на девет локации, при што загинаа вкупно шест лица поради потеклото, а петмина беа тешко повредени.

Полицијата првично го третираше двојното убиство во Татарсентјоргија како пожар во куќата, еден од полицајците ги расчисти трагите на самото место, а истрелите на Ксорба најпрво беа предизвикани од ноктите што излегуваа од гредите. Дури подоцна, стана јасно дека нападот е дел од серијата убиства врз Роми. 

Убијците веќе извршија неколку напади пред Татарсентсиоргија: тие застрелаа неколку куќи или фрлаа молотови коктели, повредија две лица, а во ноември 2008 година ги убија Тиборн Наги и Јозеф Наги во Нагичец, Тибор Наѓ е сериозно повреден. 

Полицијата ги третираше овие случаи како спогодба меѓу Ромите, на пример, по пукањето во Тарнабод, двајца млади Роми беа приведени 11 месеци, кои немаа никаква врска со тоа што се случи. Случајот доби поголемо внимание дури по убиството во Татарсентгиоргија, по што властите дури добија помош и од ФБИ. Но, по нападот во Татарсентјоргија, беа убиени уште две лица. 

Сторителите беа уапсени во септември 2009 година во Дебрецин и осудени на доживотен затвор во јануари 2016 година . Ниту може да бидат ослободени. Четвртообвинетиот во случајот, Иштван Ц.С., кој учествуваше во последните два напади како возач, беше осуден на 13 години затвор.

По заробувањето на бандата, и истрагата и судската постапка беа широко критикувани. Иштван К. откри дека порано бил набудуван од тајната служба, но непосредно пред почетокот на серијата напади, набудувањето било запрено. Ц.С. бил таен агент на Кабинетот за воена безбедност (МБХ), а по атентатот во Тисалик бил посетен од лицето за контакт, но тој бил заинтересиран само за убиствата воопшто. Беа забележани и набавки на оружје, но тие сè уште не беа во можност да спречат напади. 

Пресудата исто така беше многу долготрајна. Тие беа осудени на реален доживотен затвор и во првостепено и во второстепено ниво, додека К сакаше да ги одземе казните и да се суди повторно заради процесни грешки и разлики во првостепената и второстепената постапка. Во случајот на тројцата обвинети, кривичната постапка продолжи во Курија во трет  степен . Тие имаа можност да се жалат затоа што во второстепената пресуда, Судот за пресуда од Митрополитот исто така се изјасни за виновен за кривично дело што сè уште не било вклучено во првостепената пресуда. Имено, кога убијците ограбиле пиштол во Бесењишгог за последователни напади, ограбениот ловец и неговото семејство биле врзани, со што им била ограничена личната слобода.

https://444.hu/2019/02/23/tiz-eve-oltek-meg-a-negyeves-csorba-robikat-a-romakra-vadaszo-sorozatgyilkosok

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading