Spread the love

Овој случај на сексуално вознемирување би бил предмет на договор околу 250.000 долари.

SpaceX, компанијата со лансери за повеќекратна употреба, би платила сума од 250.000 долари на водителка на воздух, за да ја обезбеди нејзината тишина. Наводната жртва, која работела како член на екипажот на лет на компанијата, се вели дека претрпела несоодветни напредувања од Илон Маск.

Според написот на Business Insider, бизнисменот, основач на компанијата за воздухопловство, би му понудил секс. Наводно, оваа стјуардеса и рекла на пријателка дека откако ја одработила својата работа, била охрабрена да добие лиценца за масер за да го масира тајкунот.

Меѓутоа, за време на една од овие сесии, неговиот шеф би имал предаторски став, особено изложувајќи го неговиот пенис во ерекција без негова согласност и нудејќи му да му понуди коњ во замена за еротска „завршница“. Водителката тогаш би одбила и би ја продолжила масажата без да се занимава со сексуална практика.

Според Business Insider, жртвата поднела жалба до одделот за човечки ресурси на SpaceX во 2018 година, со детали за епизодата. Во ноември истата година, конечно беше постигнат договор, со кој на тужителот му се одобри исплата на 250.000 американски долари во замена за ветување дека нема правна постапка.

Минати обвиненија против компаниите на Маск Контактиран од медиумите, Илон Маск ги негираше обвинувањата. „Ако бев склон да се впуштам во сексуално вознемирување, малку е веројатно дека ова ќе биде првпат во целата моја 30-годишна кариера да биде откриено“, напиша тој.

Потпретседателот за правни прашања на SpaceX одби да коментира дополнително. Пријателката на водителката од своја страна навести дека барем уште едно лице би го подложило ставот на Илон Маск и се надева дека овој ќе се манифестира. Ова не е прв пат мултимилијардерот и неговите компании да бидат на мета.

Во декември 2021 година, Tesla беше цел на шест жалби во кои се наведува корпоративна култура која наводно промовира сексуално вознемирување и неуспехот на производителот на автомобили да преземе соодветни мерки за заштита на жртвите.

Секој пат, сведоштвата ги повторуваат истите елементи: работната средина во Тесла би била погодна за несоодветни гестови, зборови и алузии кон жените. Се вели дека се чести многу упорни коментари за нивните тела и нивната облека, навредите и непримерниот контакт, поради што некои жени се принудени доброволно да носат многу широка облека.

Истата работа и истата привременост во SpaceX каде четири жени го осудија сексуалното вознемирување во компанијата.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading