Spread the love

Жељко Јовановиќ директор на Канцеларијата за ромски иницијативи на Отворено општество, која ги поддржува Ромите за да се слушне нивниот глас и да се почувствува моќта во креирањето политики во интевју за Euronews се осврнува на бесрамната и лицемерна политика на лидерите на ЕУ кои користејки ги вредностите за човековите права ги правдат своите одлуки на бесрамната дискриминација со која се соочуват Ромите низ Европа, тестирајки ги нивните зборови.

Јованович преку пример на лицемерие го насочува преставникот на ЕУ Жозељ Борељ

 Преставникот на ЕУ Жозељ Борељ кој преку пораката за подршка „Слава на Украина„ и тенкот Леопард, кој е првиот бесплатен додека вториот ке чини 10 милиони евра, го поставува прашањето како наративот за човекови права, еднаквост и демократија, може да биде веродостоен кога маките на најголемото европско малцинство е лишувањето.

Јованович во интервјуто открива дека податоците на Агенцијата за фундаментални права ( ФРА) известуват за непроменета состојба на ромското малцинство и патниците, дури и полоша состојба во некои земји на ромската заедница, која според ова агенција 62% од децата живеат во тешка сиромаштија.

Војниците Роми  покажаа гоема храброст и херојство

„Третманост кон Ромите не е приоритет, и токму поради тоа тие престанаа да се жалат на владина подршка, и решија да застанат во само одбрана за да ја докажат својата вредност„
Примерот со ромската вредност, Јованович го наведува со дефинирањето на голем број на ромски војници кои се борат за својата земја, во кој еден од ромските украински војници е и одликуван од страна на украинскиот председател Володомир Зеленски со медал за храброст.

Пред руската инвазија позицијата на Ромите не била приоритет освен со зборови

„Дури и со сознанието дека нивните заедници се соочуваат со дискриминација, често при примањето на погромите во Одеса и доживувањето насилство од екстремната десница, овие војници покажаа вистинска морална храброст и херојство.
Едно е да се бориш за својата земја кога знаеш дека те третираат исто како твоите сонародници, а сосема друго кога не си„ вели Јованович во интервјуто за .
И пред руската инвазија позицијата на Ромите не беше приоритет освен со зборови. Како што сега стојат работите, ситуацијата на Ромите е еден од најголемите случаи на не еднаквост на континентот и мора да се реши„- вели Јованович во интервјуто за Euronews.

Според Јованович, и пред руската инвазија позицијата на Ромите не била приоритет освен со зборови, и тоа би требало да се реши со решителност за најголемите случаеви со не еднаквост на конинтентот кога е во прашање ромската заедница.

И пред руската инвазија позицијата на Ромите не беше приоритет освен со зборови. Како што сега стојат работите, ситуацијата на Ромите е еден од најголемите случаи на нееднаквост на континентот и мора да се реши.

OPRE ROMA „ Станете Роми„ е повик на 12 милионската ромска заедница

Јованович во интервјуто дава акцент на Светскиот ден на Ромите, 8 Април кој бил одржан во 1971 година во Лондон, од кое денес OPRE ROMA „ Станете Роми„ е повик на 12 милионската ромска заедница во борбата против дискриминацијата, која маршира секоја година на Светскиот ден на Ромите и преставува симбол на самодоверба,
„Заедно со ромското знаме и химна, таа стана не само културен симбол на ромскиот идентитет и немилитаризираната борба, туку и симбол на транснационалното единство„- вели Јованович.

Јованович верува де ралполитиката би требало да значи сопствена најдобра надеж, со многу малку пријатели чии постапки одговарат на нивните зборови, самодовербата која би требало да биде клучна основа за ромската заедница.

Неговата верба во заедничка вредност го гледа во примерите на ромските активисти кои им помагат на ромските бегалци од Украина, кои бегајки од војната, привремено се сместија во Романиа,, Унгарија , Молдавија, Словенија, Словачка, Полска, Чешка , Германија… и нивниот не фер третман кога се работи за преведувач, помош за административни барања или друга помош, но затоа тука се нивните браќа и сетри Роми кои несебично им стојат на услуга за нивно помагање.

Втор пример во интевјуто за заедничките вредности и самодовербата кај ромската заедница е примерот со националното ромско движење „ Opra Roma Srbija „ која жестоко се избори за ромската заедница во Ниш на почетокот на зимата, кога им била искличена електичната струја.
Трет пример кој Јованович го наведува во интервјуто за Euronews е примерот со ромскиот пратеник во шпанскиот Парламент д-р Исмаел Кортес кој е ромски преставник во шпанскиот законодавен дом и кој успешно ја спроведе својата иницијатива за донесување на закон со кој се предвидува затворска казна, од една до четири години затвор за промовирање или потикнување наомраза и дискриминација против Ромите.
Четвртиот пример за кого Јовоанович го преставува како најдобар пример, а поврзано со ромската култура и уметност е Биеналето во венеција во 2020 година кога биле отворени два павиљона во кои беа презентирани ромски уметнички дела.

Самодовербата и заштита на нашите вредности се клучни за животите на Ромите

Јованович вели дека самодовербата и заштита на нашите вредности се клучни за животите на Ромите, а тоа тие го постигнале без помош и покрај дискриминацијата со која се соочуват ромската заедница во поширокото општетсво.

„Ромските војници, адвокатите, уметниците, спортистите и претприемачите се решени да ги урнат подигнатите ѕидовите со кои се ограничени да постигнат поголеми успеси од оние кои се потигнати досега„- вели Јованович.

И покрај тоа што денес Ромите се се посамоуверени, Јованович вели дека тоа не ги ослободува ЕУ ниту владите од ветувањата дадени на ромската заедница во Европа, и ги повикува да ветувањата да преминат од зборови во дела.
„Да, ние ги здружуваме силите за да ги поддржиме нашите заедници, но за да создадеме поправедна и порамноправна Европа, нашите лидери треба да споделат повеќе од зборови. Тие мора да дејствуваат за да ги подигнат непривилегираните и недоволно застапените.„
Со OPRE ROMA, Јованович го завршува интервјуто за Euronews.

Целиот интервју можете да го прочитате на следниве линкови:

на англиски:

https://www.euronews.com/2023/04/08/opre-roma-tired-of-being-let-down-roma-are-now-standing-up-for-themselves?fbclid=IwAR0Ct6rRzhdUEz1Ia0PoKDsPjDNaJMpBbxdI9hFEqOkIFUlPC3wQpO7HGSM

на српски:

https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/83716/opre-roma-umorni-od-toga-da-su-ostavljeni-na-cedilu-romi-se-sada-zauzimaju-za-sebe/vest?fbclid=IwAR0hE8Dl-sIQALjC1NyYt2ANQEl9NDFZcRzQ-yZetNhF4B-sBtDFI1nBjxI

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading