Italy's Agriculture Minister, Francesco Lollobrigida poses prior to the new government's first Cabinet meeting on October 23, 2022 at Palazzo Chigi in Rome. - Far-right leader Giorgia Meloni was named Italian prime minister on October 21, 2022 after her party's historic election win, becoming the first woman to head a government in Italy. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
Spread the love

E italiakoro agrokulrurakoro ministeri Frančesko Lolobridžida, kova si vi džamutro tari italiakiri premierka Džordžia Meloni ,pire vakeribaja so o italiancia isilen sa pohari ćave thaj kaj i Italia trampinela e čaven vaveren čavencar, thaj kaj mangela te del pomaškaribe baši bijandipe plus italiakere čave, numa na baši čave kola so bijangovena taro bi italiakere familije.
Asavko leskoro vakeribve sikavela so o guvermenti e Meloniakoro si bi bahtale so o nataliteti e italiakere nacijakoro prela but ki trampa o nataliteti taro bi italiancia kola so araklovena thaj dživdinena ani Italija.
Akalea i dahno exrtremnikali partija koja so si ko čekat e Italiakere guvermenteskoro sal dengja alarmi baši pravdi tema, koja so inageral paripe ko keribe nevo nacrt programa restrektivno deciyiencar mujal o migrantija thaj okola kola so nanelen status našutnegoro.

Владата на италијанскиот премиер Џорџија Мелони е тотално опседната со брзо опаѓање на демографијата на Италија и со прашањето за имиграцијата. Имиграцијата може да помогне во решавањето на нејзините демографски проблеми, но италијанската влада – доминирана од екстремната десница – сега јавно ја изрази својата аларм дека таквата перспектива може да резултира со „етничка замена“ на Италијанците со странци.

Овие коментари беа дадени во вторник, на 19 април, од еден од најблиските сојузници на Мелони и нејзиниот зет, 51-годишниот министер за земјоделство и безбедност на храна Франческо Лолобриџида, чие влијание се протега многу подалеку од неговото министерско ресор. Неговите изјави предизвикаа бес и станаа жешка тема на јавна дебата меѓу Италијанците во средата, додека во Сенатот се расправаше за нацрт-законот, кој содржи нови и многу рестриктивни одредби против мигрантите кои немаат статус на бегалци.

„Италијанците имаат помалку деца, па ние ги заменуваме со некој друг. Да за помагање на раѓањата, не за етничка замена. Тоа не е патот напред“. рече Лолобриџида за време на конгресот на италијанската Конфедерација на автономни синдикати. Неговите коментари дојдоа по дискусијата за недостигот на работна сила во италијанската економија и сериозната криза со наталитетот што ја погодува земјата, како што беше потврдено на почетокот на април со извештајот објавен од Националниот институт за статистика, според кој бројот на деца родени во 2022 година е помал. од 400.000, најниско од 1861 година.

https://www.lemonde.fr/en/europe/article/2023/04/20/italian-minister-sparks-outrage-by-speaking-of-ethnic-replacement_6023659_143.html?fbclid=IwAR0Riq2-7uwRhqU7l9SE1l0jYuaPRMCqV5Tf8lgfdKJc0yYy53pPP2TVa7w

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading