Month: February 2024

“Млади луѓе беа мотивирани од нивната желба да добијат пристап до пари и позиции во различни организации и институции”

Орхан Тахир коресподент на ЕУ Ромапрес, издвојува неколку суштински и значајни делови од разговорот на д-р Николета Биту во подкастот на Роми сега со Мартин Демировски на ЕУ Ромапрес. Инаку…

ЕЦПР со преставка до КСЗД поради утврдена индирекна интерсекциска дискриминација во пристапот до лични документи„

Поднесена преставка до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација е утврдување на индиректна интерсекциска дискриминација врз основа на етничка припадност, социо-економска положба и припадност на маргинализирана група, во пристапот…

НАСА бара доброволци кои ќе живеат во својата симулација на Марс една година.

Ако имате позадина во STEM и живеете за крајности, ова е работата за вас. Ако екстремните предизвици се вашата чаша чај, НАСА има совршена можност за вас. Вселенската агенција упати…

Трагедија во Бар: Пожарот во ромската населба остави длабока тага

Утринава во четири часот и 35 минути припадници на Службата за заштита и спасување испратиле тревога до Одделението за обезбедување на Бар. Причината? Пожарот избувна во монтажни бараки под Волујица,…

Ромски интелектуалци го овбинуват Џонатан Ли за деконструкција на ромскиот национален идентитет и поткопување на ромското движење

Писмото на една група ромски интелектуалци и активисти е сеопфатна критика на изјавите на Џонатан Ли, од Европскиот центар за правата на Ромите (ERRC) кој покренува неколку клучни прашања и…

Глобалната ромска коалиција го зајакнува единството и дејствувањето на редовните состаноци

Глобалната ромска коалиција, укажува на глобалниот карактер на оваа иницијатива. Фактот дека членовите се присутни од речиси секој континент ја нагласува широчината на движењето и неговата посветеност на глобалните прашања.…

Шеснаесет мигранти се засолнети, а осум спасени од реката Пајон во Ница оваа сабота наутро

Голем број на мигранти за кои сеуште немат сместување, се сместуват во делови од градот Ница , а голем број од нив сместување наоѓат во делот на реката Пајон. Поради…

+ видео „Тригодишно ромско дете повредено при полициска интервенција“

Вчера се случи инцидент во ромската во општина Карабурча-белград кога интервентната полиција влезе во ромската населба бркајќи некој што го прекршил односно за кражба. Информациите што ги добивме од ромските…

Translate »