Spread the love

Angleder jekh kurko ki Balina ,Češka i bari jag astargja o učo ker kote so dživdinela i phen e Stanislav Tomas, Rom kova so mulo prekal i policiakiri tortura ani Češka.

Девет противпожарни единици мораа да реагираат минатата недела за да го гаснат пожарот во станбена зграда во Балина, Чешка сестрата на починатиот Станислав Томш , кој почина во саботата, 19 јуни, откако полицијата интервенираше против него, е меѓу погодените жители. Пожарникарите евакуираа 23 лица од зградата, од кои осум беа пренесени под грижа на Итната медицинска помош поради полесни повреди или вдишување чад.

Мирослав Брош од организацијата Конексе го извести серверот за вести Romea.cz дека “Во зградата во која живее г -ѓа Симона Томчова и други осиромашени Роми, имаше голем пожар. Почна на приземјето и напредуваше”.

Зградата беше сериозно оштетена од пожарот и станарите мора да се иселат без каде да одат“, вели Брош, која интензивно assist помага на г -ѓа Томчова по смртта на нејзиниот брат. „Ние и помагавме на г -ѓа Симона Томчова да бара нов стан за себе и за нејзината постара и болна мајка, за која се грижи, дури и пред пожарот“.

Успеавме да собереме пари од неколку kindубезни донатори во странство за да ги покриеме трошоците за овој потег“, рече Брош. Наводно, во тек е истрага за тоа што го предизвикало пожарот.

http://www.romea.cz/en/news/czech/fire-in-czech-town-destroys-building-where-bereaved-relatives-of-stanislav-tomas-the-romani-man-who-died-in-police-custody?fbclid=IwAR265gEwe1y61V6TX6qZLZMVjCpl9Qcqp7sDXe2IuXYHRLY9cNpVewR5kmk#.YUlwXk2Gj2A.facebook

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading