Spread the love

O pendžardo lumiakoro giljavutno, khelutno thaj recitatori o Alfonsko Bob Farel tari lumiakiri pendžardi bašaldi grupa BONI M ulo romano džamutro e Šutkakoro thaj vi agjar e dizjakoro Skopje.
Šater beršengiri mangin maškar o Farel thaj i romani dešofto beršengiri jasmina panlela prandipaja so trajnela dži avdive.

Dži kote o Farel sale khelin pali sasti Lumia, i Jasmina dćžakerela le si ne ki leskiri bari vila ano pašibe tari diz Hanover thaj palo jek harni vrama ano avgust 1981 berš o Skopje thaj i Komuna Šuto Orizari sa kherutne baši o lumiakoro spektakularno bijavm so o Roma thaj o Skopljania ko adaja vrama gndinen na sa kaj akava bijav si vi sar o bijav taro princ Čarls thaj i princeza Dijana.

Ani Šutka ano avgo avgust 1981 berš ale jek baro gindo vordona kola so sa e fareleja ano kher e jasminakoro, ikerdi i tradicia kotar so o farel palo odova ingargjala oficijlno te den vas hramovibe baši prandin, thaj palo odova ano hoteli Kontinetal sa organizirimo baro lumiakoro bijav.
Avdive ola dživdinena ano Paris avrijal taroo sako diveskoro publiciteti.

Потсетување на свадбата на деценијата во Скопје помеѓу Боб Фарел и Јасмина Шабан

Постарата генерациа на Роми од населбата Шуто Оризари и од Скопје сигурно овие неколку редови ке ги потсетат, на една гламурозна светска свадба која била одржана во 1981 година. Познатиот светски пејач, играч и рецитатор Алфонсо Боби Фарел, од тогашната светско популарна музичка група БОНИ М стана ромски зет, односно зет на популарната Шутка, односно на Шуто Оризари.

Четри годишната љубов помеѓу Боб Фарел и 18 годишната Јасмина Шабан ја претворија во брак, кој и денес трае . Додека Фарел палеше и гасеше по светските музички сцени Јасмина стрпливо го чекаше во неговата огромна вила во близина на Хановер.

И конечно во август 1981 година Скопје беше домакин заедно со Шуто Оризари на свадбата на деценијата, за која Ромите од ова населба па и дел од Скопјаните свадбата на Фарел и Боб ја сметаа како свадба слична на она на принцот Чарлс и принцезата Дијана.

Bо Шутка на први август 1981 година колона на автомобили го придрѓуваа Фарел по традициа да дојде во невестинската куќа на Јасмина, како би ја повел кај матичарот, а потоа и во Хотел Континентал во Скопје каде била организирана спектакуларна свадба. Денес брачниот пар живе еи работи во Парис, и се надвор од секој вид на публицитет.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading