Spread the love

O presidenti tari Republika Srpska o Milorad Dodič. Kova so anglo te startujnel i Tv emisija ko RTS nasulingja e Džokoviče thaj leskere familija, akhargjape pravde thindalipaja dži ki familija Džokovič, bizo te arakhel than baši thindalipe e romane jekhinake kana o nasuli ko Džokovič istamalkergja o diskriminatorsko rasistikano thaj stereotipno anav „cigan-ciganlija“.
O Dodič angleder te startujnel i emisija ko lafi keribe e jurnalisteja vakergja:
„Šaj vakerava kaj akala Džokovičija, uf si but pare nek džan pe dajake ani m.dž.
Džaneja so e manuša adava percepirinena emotivno, numa kana ka kuven ko biznis lencar, auuu trebela te vakerav so adava si čačutno ciganštluko“ agor e citateskoro.

Додич се извини на Џокович но не и на Ромите

Председателот на Република Српска, Милорад Додич кој за време на гостувањето на РТС, пред почетокот на емисијата го навреди Новак Џокович и неговото семејство, се огласи со јавно извинување до семејството Џоковичќ, без да најде за сходно истото да го направи и на ромската заедница, кога во навредаата према Џокович го употребувал наметнатато дискриминаторско расистичко и стереотипно име „циган-циганлија„.
Додич пред да започне емисијата на РТС во разговор со новинарот кажа:

„Можам да ви кажам, овие Ѓоковиќи уф се тешки, у пичку материна.
Знаете, луѓето тоа го перципираат емотивно, но кога ќе влезете во бизнис со нив, ауу… морам да кажам дека тоа е вистинска циганлија~ крај на цитатот!

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading