Spread the love

O nacioanlno romano phiruitnipe AVAJA tajsa pančto di ko 10 o ari havljarela čipota kote so ka donirinel o ambulatno vrdon.
O ambulatnio vrdon savo so o EU Romapres hramongja ko naklo periodi si doniribe taro RIO- Berlin ( Romani kancelarija baši inicijative) prekal o Pravdo sasuitnipe Soros.
Trujal i AVAJA ola panda ko 2021 beršhramorgje memorandumi baši pomaškaribe urgetno intervencia baši dizutne tari Komuna Šuto Orizari donribiaja ambulatno vrdon thaj bukjarnipe duje medicinakere pejnen romane džuvlja.
AVAJA havljarela e mediumen so akaja si dujto intevencija kola so si realiyirimi trujal o plani baši saljaribaskoro pomaškaribe.
O avgo pomaškarin sa o teloikeribe ko putribe i genekološko ordinacija ki akaja ambulatna, thaj i trito intevencija si o bukjarnipe duje medicinsko romane phejnen kola so ka oven pokime ko periodi taro 24 masekia.
AVAJA akava utcavalipe ka ikerele angleder i ambulatna Šuto Orizari ko 10 o ari .
Akava vrdon ka ovel dendo ki Poliknikia Šair ki kupa taro JZU sasljaribaskoro kher Skopje a ka ovel ko zaruripe e dizutnenge taro Šair, Butel thaj Šuto Orizari.
Trujal o halvlajripe tari AVAJA ko akava utcavalipe ka len than o direkotori taro RIO- Berlin o Željko Jovanovič, o direktori taro Salsljaribaskoro kher Skopje 4 o profesori dr Viktor Isjanovski thaj o telo ministeri bašo evropikane pučibe o Marian Maričić thaj javera personia taro romano NGO.
I AVAJA vi agjar akharela sa e dizutnen te oven kotor ko akava utcavalipe.

 

Донирање на амбулатното возило во Шуто Оризарии

Националното ромско движење АВАЈА ,за утре петок 25 ноември со почеток во 10 часот најавува настан во кој ке го предаде амбулатното возило.
Амбулатното возило за кое ЕУ Ромапрес пишуваше во минатиот период е донација на РИО-Берлин ( Канцелариа за ромски иницијативи) подржана од Фондацијата Отворено општество на Сорос.
Според АВАЈА тие уште во почетокот на 2021 година потпишаа меморандум за спроведување на ургетна интервенција за жителите на Општина Шуто Оризари со донирање на амбулатно возило и вработување на две медицински сестри Ромки.
АВАЈА ги известува медиумите дека ова е втора нтервенција предвидени од пакетот на здраствена помош.
Како прва помош ја наведуват дадената подршка за отварање на гинеколошката ординација во ова амбуланта, и реализација на третата иницијатива вработување на две медицински сетри Ромки кои ке бидат платени во период од 24 месеци.

 

Аваја ова пригодна свеченост ке ја одржи пред амбулантата во Шуто Оризари со почеток во 10 часот.
Инаку ова возило ке биде предадено на Поликлиниката чаир во состав на ЈЗУ Здраствен дом на Скопје, за покривање и опслужување на граѓаните на Шуот Оризари, Бутел и Чаир.
Според соопштението до медиумите АВАЈА наведува дека присутни ке бидат:
директорот на РИО- Берлин Желјко Јованович, директорот на ЈЗУ Здраствен дом Скопје 4 проф. Др Виктор Исјановски ,Бојан Маричиќ заменик на председателот на Владата за европски прашања и други лица од ромскиот невладин сектор.

Аваја исто така ги повикува сите жители од ова Општина да бидат дел од ова свеченост.

 

Елвис Мемети е советник за инклузија на Ромите

во кабинетот на премиерот на Р.С. Македонија

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading