Spread the love

E Stanisslaveskiri familia o Rom so sine mulo pala ki policijakiri intervencija ani češko diz Toplice ko 19 juni, dengja došakeripe mujal i policija prekal o hakoskoro dejbe dumo taro Europakoro centro baši hakaja e Romengere ERRC thaj dejbaja dumo taro čehiakere rkahkibaskere hakongere aktivistia. Ola ka len sa soj imoprtatno sar ki Čehiakiri vi agjar ano Evropakoro nivelo te anen o hakaja e familijake taro Stanislav Tomas-

Семејството на починатиот Станислав Томаш поднесе кривична пријава до чешката полиција преку нејзиниот законски застапник

Семејството на Станислав Томаш, кој почина во саботата на 19 јуни за време на апсењето, поднесе кривична пријава до Полицијата во Чешка со правна поддршка на Европскиот центар за права на Ромите (ERRC). ERRC, со поддршка на чешките бранители на човековите права, ќе ги преземе сите можни законски чекори на домашно и европско ниво за да се донесе правда за семејството на жртвата.

Адвокатот Марош Матиашко, кој беше обезбеден за неговото семејство од непрофитни организации од Чешка во соработка со ERRC, исто така прави други правни акти во врска со целиот случај.

Матијашко дипломирал на Правниот факултет во Оломоуц (Mgr.) И постдипломски студии за човекови права во Утрехт (LL.M.). Тој ја заврши строгата постапка во Прага (JUDr.). Покрај правата, тој го прошири своето образование со студии по психологија и социјална работа (пр.) Матијашко е адвокат, како адвокат работел и во канцеларијата на Европскиот суд за човекови права. Тој е законски загрижен за социјалните права, правата на ранливите групи и жртвите на лошо постапување. Тој теоретски се занимава со филозофија на човекови права и политичка филозофија.

Ова не е прв и за жал не е последен случај на смрт на Ромите при апсење“, рече претседателот на ERRC, Đорже Јовановиќ. „Полициското малтретирање, етничко профилирање, бруталност, тортура и понекогаш смрт се искуства на многу Роми во Европа во справувањето со агенциите за спроведување на законот. Додека полициските истражни тела не бидат целосно независни, Ромите нема да бидат изведени пред лицето на правдата и полицијата ќе се соочи со последиците од дискриминација. Дотогаш, ERRC ќе продолжи да ги презема сите законски чекори што се во наша моќ да постигнеме правда “.

Станислав Томаш беше присилно врзан со лисици за време на апсењето на полицаец во Теплице минатиот викенд, а подоцна почина. Снимките објавени од серверот за вести Romea.cz од неговото апсење беа споделени на социјалните мрежи и беа широко критикувани од чешки и меѓународни активисти и организации, кои предизвикаа протести низ цела Европа. На видеото се гледа како полицаец клечи на вратот на Станислав на начин што потсетува на операцијата во која афроамериканецот Георг Флојд беше убиен во мај 2020 година.

 

 

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading