Spread the love

Ikaldo kotor tari statija taro Džonatan Le dendo baši Al Džezaira

Pala ko bute beršengiri antiromani politika tari vrama taro Berluskoni thaj o Salvini, e italiakere Roma isilen čačutni karana te daran baši piro avutnipe, sebepi so i Meloni kova legarela i koalicija sol dujencar.
Vi so oj korkori ikerelape ki rig taro legaribe o retorike ko stili taro Salvini, voj isila natavistikane pakjabe baši anti romani resarin thaj ideje kola so lena i politika taro institucionalno terori koja so ačili panda taro Berluskoni.
Odova so si majbilače so o darhie tari lakiri partija pašlona ko italiakoro fašistikano phirutnipe. Korkori i Meloni vakergja so o Musolini sa“ šukar političari“ kova sa so kergja kergja šukar baši Italija.
Sar so dikelape voj pakjala ki teorija baši bari trampa so o parne Evropejcija si ki fuhal trampime e bievropakere migrantencar koleja trujal late sikavelape forma taro genocidi.
Trujal lakoro dosie i Meloni thaj lakere koaliciakere partnerija thaj lengoro guvermento na sal so lka džam poadari e antiromane politikaja numa vi ka zorakeren i zreskori rasistikani politika ani Italia. Lakoro avibe ko čekat e Italijake dengja dumo baši fašistikane simpatizeria kola so si diklo ano 13 oktombri kana mila manuša iklile sloganencar kote so bajrakerena sa o fašistikano phirutnipe thaj bičalipe bahtarina ki bijandi diz taro Musolini kolea so nišankergje leskoro šel beršipe taro leskoro marši ano Rim.
Akava trebela te ovel alarmi baši EU-Brisel kova so pandela sa po muj kana o Berluskoni anavkergja e Romen sar sekuritetno bilačipe thaj kerela sa zori te meken pumare khera. O lafi keribe baši nasulipe taro salvini but fore sa džakerdo holjanipaja, numa zala alcija.
Ko 2017 berš e Europakiri komisia blokiringja o raporti kote so da prepozal sankcie mujal i Italija baši bilače politike prekal e Roma.

Ko 2019 beršm panlilo o dosije baši šajdipaskiri hakoskoro procesi mujal i Italija baši diskriminacija upreder e Roma ko kherutnipe.
Palo 15 berša ignoriribe e antiromanizmeskoro ki Italija o EU akana isile šansa te popravinelpe.
O bilačipe si but bare te bi džaja poadari te panda amare jakja angleder o baripe e fašizmeskoro ani Italija.

O Avtori Džonatan Le si romano aktvisti andar o Vels
thaj si membro ko Europakoro centro baši romane hakaja
ERCC

Италија со антиромска влада

Извадок од статијата на Џонатан Ли за Ал Џезаира

Откако ја преживеаја деценијата и половина од антиромската политика на Берлускони и Салвини, италијанските Роми имаат добра причина да се плашат од она што следува, бидејќи Мелони ја предводи коалицијата со двајцата. Иако таа самата главно се држеше настрана од поттикнувачката реторика во стилот на Салвини, таа сепак има нативистички верувања и антиромски идеи и ја прифаќа политиката на институционално насилство наследена од Берлускони.

Она што е полошо е што потеклото на нејзината партија цврсто лежи во италијанското фашистичко движење. Самата Мелони рече дека Мусолини бил „добар политичар“ и „се што правел, правел за Италија“. Се чини дека таа верува во теоријата на заговор за Големата замена, дека белите Европејци се намерно заменети со неевропски имигранти, што претставува форма на геноцид.

Судејќи според досегашното досие на Мелони и нејзините коалициски партнери, нивната влада не само што ќе продолжи со антиромската политика, туку и ќе ја засили токсичната, расистичка политика во Италија. Нејзиното доаѓање на власт ги охрабри фашистичките симпатизери, како што стана очигледно на 31 октомври, кога илјадници извикуваа слогани и изведуваа фашистички поздрави во родниот град на Мусолини за да ја одбележат 100-годишнината од неговиот марш во Рим и одземањето на власта.

Ова треба да го загрижи и остатокот од ЕУ. Брисел молчеше кога Берлускони ги прогласи Ромите за безбедносна закана и ги натера да ги напуштат домовите. Говорот на омраза на Салвини често беше пречекан со бес, но малку акција. Во 2017 година, Европската комисија го блокираше извештајот во кој се препорачуваат санкции против Италија поради лошото постапување со Ромите. Потоа, во 2019 година, го затвори своето досие за можна правна постапка против Италија поради дискриминација на Ромите во домувањето.

По 15 години игнорирање на антициганизмот во Италија, ЕУ сега има шанса да се поправи. Опасностите се преголеми за да продолжиме да замижуваме пред престојниот пораст на фашизмот во Италија и неговата закана за животитет на Ромите.

Авторот Џонатан Ле е ромски активист од Велс
и чекн на Европскиот центар за правата на Ромите
ЕРРЦ

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading