Spread the love

 

25 април 2021

ДНК тестовите не покажале дека Ромите се Хиндуси, ова не е валиден пронајдок. Единственото нешто што тој го покажа е дека Ромите кои живеат во Индија и живеат во Европа ја делат истата ДНК. Но ДНК на Хиндусите и Ромите е различна,и немат ништо сличност во себе.“

ЕРП. Која е вашата оригиналност?

ЛЧМ. Како секој конвертиран Ром , кога ја читам Библијата, сфатив дека нашите обичаи биле таму, во Стариот Завет. Бев многу млад почувствував желба да учам за нашето потекло, во 1981 година ја објавив првата книга со наслов: А PENTECOSTES во дваесеттиот век, пишував за конверзија на Ромите со Евангелието Христово, и потеклото на Ромите , доаѓајќи до заклучок дека Ромите биле Евреи. Оттогаш не престанав да истражувам.

Како и за индиско потекло, јас разбирам дека Ромите биле во Индија, но тие не се од индиско потекло, и ако тие биле тоа беше за многу кратко време.

Откривањето каде е потеклото на еден народ, нивните корени и култура, и во овој поглед на Ромите е народ со кој нивните закони, обичаи, се антички, и иако тие поминале низ стотици земји, нивната култура е сеуште недопрена, тие продолжуваат да ги практикуваат истите закони. Дали е можно тоа да е од индиско потекло, и немаат ниту еден индиски обичај? Лично не мислам така.

Значи, е поставува прашање од каде и на чија база се фокусират да кажат дека се Ромите се од индиско потекло? Ако се фокусират на јазикот санскрит кој има околу 900 зборови слични или идентични со ромските, би било лош аргумент, бидејќи ако Ромите беа во Индија, нормално е да го научат јазикот таму, во истиот начин на кој зборуваме ние Ромите во Шпанија збориме шпански, но не сме од шпанско потекло. Покрај тоа, не е точно дека Санскрит се зборувало само во Индија туку и во Вавилон ,Авестан,кој татко на санскрит, и јас лично ги проучувале и тие се многу слични . Ова би значело дека Ромите отишле од Вавилон во Индија, со јазикот што го научиле. На Авеста е јазик кој е мешавина на арамејскиот асирскиот со вавилонската и Вавилон бил токму тој каде што биле депортирани Евреите од страна на Навуходоносор и северните племиња, кои зборувалеарамејски. Така, ако Ромите заминале во Индија, отишле со учениот јазик. Кога ромите биле заробени во Вавилон тие и воопшто не знаеле дека се Евреи , и таму беа поделени, некои беа за Индија а други заминале во Египет. Како стигнав до тој заклучок? Поради јазикот и обичаите, малку е да се каже, па затоа го оставаме тука.

И ДНК ТЕСТОВИ? ДНК тестовите не покажале дека Ромите се Хиндуси, ова не е валиден пронајдок. Единственото нешто што тој го покажа е дека Ромите кои живеат во Индија и живеат во Европа ја делат истата ДНК. Но ДНК на Хиндусите и Ромите е различна,и немат ништо сличност во себе.

ЕРП. Денес постојат многу ромски интелектуалци кои ја негираат врската со древните Евреи и велат дека ова е само гола теорија базирана на мисли без докази и факти?

ЛЧМ. Тие само наоѓаат докази како што тие сакаат. Во Индија не постои ниту еден доказ дека Ромите се Хиндуси. Сепак, има доволно докази за да се докаже хебрејското потекло на Ромите, книгата се заснова на следните точки:

Библијата

Ромски обичаи и законите.

Вештерство и Тарот.

Историјата

Генетика

ДНК

Тие не се единствените точки, туку најважните. Многумина велат дека нема историски податоци, но дали е вистина нема ? Или не сакаат да ги препознаат? Јас објаснив во книгата, и можете да видите за историјата , како што направив јас, а тоа е дека Ромите не се дојдени во тринаесеттиот век, во Византија тие биле во осмиот век, па дури и пред тоа, и дека живееле заедно и Евреите и Ромите. Но, кога ќе им објасните на оние кои не сакаат да веруваат, тие ви кажуваат дека тоа не е вистина, но она во што не сакаме да веруваме едноставно не не интересира . Вие можете да верувате дека Ромите биле во Европа во исто така може пристигна Цигани во тринаесеттиот век, но и други групи на Роми веќе беа тука, во Европа, но тоа е, исто така, сосема е можно дека Ромите кои биле во Византија, се дистрибуира во Европа, како и во деветтиот век мораа да ги напуштат , причината е муслиманската инвазија и тие мораа да побегнат. Во мојата втора книга која ја имам објавено објаснувам за пронајдени податоци за племињата на Израел, се пресметува дека околу 70 години од нашата ера се појавуват нови племиња со нови имиња а некои исчезнуваат, некои историчари во периодот во вториот век велат дека тие биле Евреи, и јас верувам дека тоа беа племиња на Израел, поради прогонството тие одлучија да се преименува и да ги избришат од својата историја. Но, како што тие не престанаа да ги практикуваат законите на Тората што и покрај нивното се мешање со христијанството, на крајот се откриени. Не е случајно што во годините по последен пат биле именувани, според Флавио Јозефо, тој укажува на годината 70 н.е. кога 500.000 Евреи биле убиени од Римјаните, а 100.000 биле заробени.

« Ниту една нација во светот не се распрснати како Ромите, од едниот крај на земјата до другата, и тоа сеуште трае до ден денес“.

ЕРП. Зошто мислите дека Ромите се потомци на древните Евреи, кои ги поврзуваат овие двајца луѓе кои биле прогонувани и угнетувани со векови?

ЛЧМ . Мислам , без сомнение дека Ромите и Евреите се браќа, Евреите се племето на Јуда, Леви и Венијами а Ромите се дел од племињата на Ефрем Манасија, Симеон, Исахар, Рувим, Гад, Асер, Забулон, Дан и Нафтали, иако во Ромите има и половина племе Бенџамин.

Најсилниот доказ за врската меѓу Евреите и Ромите е Библијата, бидејќи Библијата е словото Божје. Библијата е она што кажува како Бог го формира израелскиот народ и од кого тие биле составени. Библијата ни кажува дека дванаесетте племиња ќе бидат расфрлани низ светот, од една нација во друга, Библијата ни кажува дека 10 – те племиња ке го заборават неговото име, и Библијата вели дека на крајот Бог ќе ги врати во Израел. Бог во Библијата стави знаци со кој би се препознале изгубените племиња . Библијата вели дека дванаесетте племиња, ќе страдаат од истите болести, тогаш мора да се види дека Ромите ги трпеле истите болести и страдања како и племињата на Евреите. Знам дека е тешко да се свати и прифати вакви вистини, но сакаме или не ние ораме да прифатиме дека во екот на историјата на овие два народа доживувале исти судбини.. Ниту една нација во светот не се распрснати како Ромите, од едниот крај на земјата до другата, и тоа сеуште трае до ден денес.

Факт е ако се погледне историјата, ќе сфатиме дека прогонот и Ромите и Евреите биле во исто време и со иста бруталност, на пример:

Евреи: 1391 година , во Шпанија масакр на Евреи, илјадници се убиени.

Роми: 1435 година,започнува прогонот против Ромите, а смртните реченици се изрекуваат од многу земји во Европа.

Евреи: 1492 година, тие се протерани од Шпанија.

Роми : 1499 година протерани од Шпанија и ако тие се противат да заминат, и покрај заканите да им ги отсекуват ушите и испратат во галии, огромно мнозинство почина оковани во веслата на галиите.

Роми : 1752 година Фернандо VI, Ромите беа испратени на галиите, сите Роми од 20-50 години биле уапсени и однесени во галии, таму и умреле. Малкумина успеале да останат живи.

Роми: 1749 година Маркизот Кове , овластен од страна на кралот Фердинанд VI, започнува истребување на сите Роми од Шпанија тој уапси и затвара околу 12000 Роми. За овој геноцид докажуват и бројни документи со кој се потврдува геноцидот врз нив.
Во период од 324 години во Шпанија доаѓале голем број Ромски групи иако немало детална документација на нивниот број се проценува дека биле 12000, но ако се пресмета нивната емиграција во Шпанија , за овој период дека во Шпанија живееле околу 3000 до 4000 Роми, и дека после стотина години се претпоставувало дека во Шпанија во тој период Ромите броеле некаде околку 12000 иљади се заскрива вистинта за шпанскиит геноцид врз Ромите , но бизарно е да се претпостави дека за 300 години во Шпанија е родиле само 8000 иљади, занчи дека во тој геноциден период во Шпанија живееле многу поголем број од тие 12000 иљади колку што сакат неко да го прикаже. Не се разбира тое е невозможно .

Џеронимо де Саламанка и Мартин Порас, на 19 март 1994 година, предложен од шпанските судови по правото на биолошко истребување на Ромите направиле проект со што ги одземале децата на ромите под 10 години и ги даваа на семејства кои не се Роми, за да потоа ги присилувале да се омажат за не Роми во различни градови на Шпанија,замислете си какви страдања преживуваа сиот тој период.

Прогонството во Шпанија траеше и во времето на Франко.

Холокаустот на Ромите и Евреите – беа убиени 6.000.000 Евреи и 600000 Роми, но таа бројка нее точна што се однесува до вкупнит број на убиени Роми таа изнесува многу повеќе ,и може да стгне до 1500 000, Меморијалниот музеј на холокаустот во САД, Вашингтон Д.Ц. велат дека за време на Втората Светска војна по логорите на смрта и под други околности беа убиени ии умреле од 25% до 50% ромската популација во тој период.

Entretien avec Lisardo Chano Montez, auteur de “Roma Lost Jewish Tribe”

Les tests ADN n’ont pas montré que les Roms sont hindous, ce n’est pas une conclusion valable. La seule chose qu’il a montrée, c’est que les Roms vivant en Inde et vivant en Europe partagent le même ADN. “Mais l’ADN des Hindous et des Roms est différent, et ils n’ont rien en commun.”

ERP. Quelle est votre originalité ?

LCM Comme tout Rom converti, en lisant la Bible, je me suis rendu compte que nos coutumes étaient là, dans l’Ancien Testament. Quand j’étais très jeune, j’ai ressenti le désir de connaître notre origine, en 1981 j’ai publié le premier livre intitulé : A PENTECÔTE au XXe siècle, j’ai écrit sur la conversion des Roms avec l’Évangile du Christ, et l’origine de la Roma, en concluant que les Roms étaient juifs. Je n’ai pas cessé de chercher depuis.

Quant à l’ascendance indienne, je comprends que les Roms étaient en Inde, mais ils ne sont pas d’ascendance indienne, et s’ils l’étaient, c’était pour très peu de temps.

Découvrir l’origine d’un peuple, ses racines et sa culture, et à cet égard les Roms sont un peuple avec qui leurs lois, coutumes, sont anciennes, et bien qu’ils aient traversé des centaines de pays, leur culture est encore intacte, ils continuent à pratiquer les mêmes lois. Est-il possible qu’il soit d’origine indienne, et qu’ils n’aient pas de coutumes indiennes ? Personnellement, je ne pense pas.

Donc, la question est de savoir où et sur quelle base se concentrent-ils pour dire que les Roms sont d’origine indienne ? S’ils se concentrent sur le sanskrit qui compte environ 900 mots similaires ou identiques au romani, ce serait un mauvais argument, car si les Roms étaient en Inde, il est normal qu’ils apprennent la langue là-bas, de la même manière que nous, les Roms d’Espagne, parlons espagnol, mais nous ne sommes pas d’origine espagnole. De plus, il n’est pas vrai que le sanskrit n’était parlé qu’en Inde mais aussi à Babylone, l’avestan, que le père sanskrit et moi avons personnellement étudié et ils sont très similaires. Cela signifierait que les Roms sont allés de Babylone en Inde, avec la langue qu’ils avaient apprise. L’Avesta est une langue qui est un mélange d’araméen assyrien et de babylonien, et Babylone était exactement l’endroit où les Juifs ont été déportés par Nabuchodonosor et les tribus du nord, qui parlaient l’araméen. Ainsi, si les Roms allaient en Inde, ils allaient avec la langue savante. Lorsque les Roms ont été capturés à Babylone, ils ne savaient même pas qu’ils étaient juifs, et là ils ont été divisés, certains pour l’Inde et d’autres pour l’Égypte. Comment suis-je arrivé à cette conclusion ? En raison de la langue et des coutumes, il y a peu à dire, alors nous laissons cela ici.

ET LES TESTS ADN ? Les tests ADN n’ont pas montré que les Roms sont hindous, ce n’est pas une conclusion valable. La seule chose qu’il a montrée, c’est que les Roms vivant en Inde et vivant en Europe partagent le même ADN. Mais l’ADN des Hindous et des Roms est différent, et ils n’ont rien en commun.

ERP. Aujourd’hui, de nombreux intellectuels roms nient le lien avec les anciens Juifs et disent que ce n’est qu’une théorie nue basée sur des pensées sans preuves ni faits ?

LCM . Ils trouvent simplement les preuves comme ils le souhaitent. Il n’y a aucune preuve en Inde que les Roms sont hindous. Cependant, il y a suffisamment de preuves pour prouver l’origine juive des Roms, le livre est basé sur les points suivants :

La Bible

Coutumes et lois roms.

Sorcellerie et Tarot.

Histoire

La génétique

ADN

Ce ne sont pas les seuls points, mais les plus importants. Beaucoup disent qu’il n’y a pas de données historiques, mais est-il vrai qu’il n’y en a pas ? Ou ne veulent-ils pas les reconnaître ? J’ai expliqué dans le livre, et vous pouvez voir à propos de l’histoire, comme je l’ai fait, et c’est que les Roms ne sont pas venus au XIIIe siècle, à Byzance ils étaient au VIIIe siècle, et même avant cela, et que les Juifs et Les Roms. Mais quand vous expliquez à ceux qui ne veulent pas croire, ils vous disent que ce n’est pas vrai, mais ce que nous ne voulons pas croire ne nous intéresse tout simplement pas. On peut croire que les Roms étaient en Europe en peut être aussi arrivés des Tsiganes au XIIIe siècle, mais d’autres groupes de Roms étaient déjà ici en Europe, mais il est aussi tout à fait possible que les Roms qui étaient à Byzance, soient répartis en Europe, comme au IXe siècle, ils ont dû partir, la raison étant l’invasion musulmane et ils ont dû fuir. Dans mon deuxième livre, que j’ai publié, j’explique les données trouvées sur les tribus d’Israël, on estime qu’à environ 70 ans de notre ère de nouvelles tribus apparaissent avec de nouveaux noms et certaines disparaissent, certains historiens du deuxième siècle disent qu’elles étaient juifs, et je crois qu’ils étaient des tribus d’Israël, à cause de la persécution, ils ont décidé de les renommer et de les effacer de leur histoire. Mais comme ils n’ont pas cessé de pratiquer les lois de la Torah qui, malgré leur interférence avec le christianisme, ont fini par être découvertes. Ce n’est pas un hasard si dans les années où ils ont été nommés pour la dernière fois, selon Flavio Josefo, il pointe vers l’an 70 après JC. quand 500 000 Juifs ont été tués par les Romains et 100 000 ont été faits prisonniers.

“Aucune nation au monde n’est dispersée comme les Roms, d’un bout à l’autre du pays, et cela continue encore aujourd’hui.”

ERP Pourquoi pensez-vous que les Roms sont les descendants des anciens Juifs, qui relient ces deux peuples persécutés et opprimés depuis des siècles ?

LCM Je pense que, sans aucun doute, les Roms et les Juifs sont frères, les Juifs sont les tribus de Juda, Lévi et Benjamin et les Roms font partie des tribus d’Ephraïm Manassé, Siméon, Isaac, Ruben, Gad, Asher, Zabulon , Dan et Naphtali , bien que la moitié de la tribu Benjamin soit Rom.

La preuve la plus solide du lien entre les Juifs et les Roms est la Bible, car la Bible est la parole de Dieu. La Bible nous dit comment Dieu a formé la nation d’Israël et de qui ils ont été faits. La Bible nous dit que les douze tribus seront dispersées à travers le monde, d’une nation à l’autre, la Bible nous dit que les 10 tribus oublieront son nom, et la Bible dit que Dieu finira par les ramener en Israël. Dieu a mis des signes dans la Bible pour identifier les tribus perdues. La Bible dit que les douze tribus souffriront des mêmes maladies, alors il faut voir que les Roms ont souffert des mêmes maladies et souffrances que les tribus juives. Je sais qu’il est difficile de comprendre et d’accepter de telles vérités, mais qu’on le veuille ou non, on veut admettre qu’au plus fort de l’histoire de ces deux nations elles ont connu les mêmes destins. les Roms, d’un bout à l’autre du pays, et cela dure encore aujourd’hui.

C’est un fait que si nous regardons l’histoire, nous nous rendrons compte que la persécution des Roms et des Juifs a été en même temps et avec la même brutalité, par exemple :

Juifs: En 1391, en Espagne, un massacre de Juifs, des milliers ont été tués.

Roms : En 1435, la persécution des Roms commence et des condamnations à mort sont prononcées par de nombreux pays d’Europe.

Juifs : En 1492, ils sont expulsés d’Espagne.

Roms : chassés d’Espagne en 1499 et s’ils refusèrent de partir, malgré les menaces de leur couper les oreilles et de les envoyer aux galères, la grande majorité mourut enchaînée aux rames de galère.

Rome : 1752 Fernando VI, les Roms sont envoyés aux galères, tous les Roms âgés de 20 à 50 ans sont arrêtés et emmenés aux galères, où ils meurent. Peu ont réussi à survivre.

Roma: 1749 Marquis Cove, autorisé par le roi Ferdinand VI, commence l’extermination de tous les Roms d’Espagne, arrêtant et emprisonnant environ 12 000 Roms.

De nombreux documents confirmant le génocide contre eux prouvent ce génocide. Dans une période de 324 ans, un grand nombre de groupes de Roms sont venus en Espagne, bien qu’il n’y ait pas de documentation détaillée de leur nombre, on estime qu’ils étaient 12000, mais si leur émigration en Espagne est calculée, cette période où environ 3 000 à 4 000 Roms vivaient en Espagne, et qu’après cent ans, on a supposé qu’en Espagne à cette époque les Roms étaient au nombre d’environ 12 000 milliers, la vérité sur le génocide espagnol contre les Roms est cachée , mais il est bizarre de supposer qu’en 300 ans en Espagne, seuls 8 000 000 sont nés, ce qui signifie que pendant cette période génocidaire en Espagne a vécu un nombre beaucoup plus important de ces 12 000 000 car ils veulent que quelqu’un le montre. Bien sûr, c’est impossible.

Geronimo de Salamanca et Martin Poras, le 19 mars 1994, proposés par les tribunaux espagnols sur le droit à l’extermination biologique des Roms, ont élaboré un projet visant à retirer les enfants roms de moins de 10 ans et à les donner à des familles non roms, pour ensuite forcés de se marier avec des non-Roms dans différentes villes d’Espagne, imaginez les souffrances qu’ils ont endurées pendant tout ce temps.

La persécution en Espagne s’est poursuivie à l’époque de Franco.

Roms et Holocauste juif – 6 000 000 Juifs et 600 000 Roms ont été tués, mais ce chiffre est inexact en termes de nombre total de Roms tués, il est beaucoup plus élevé et pourrait atteindre 1 500 000, le Holocaust Memorial Museum aux États-Unis, Washington D.C. disent que pendant la Seconde Guerre mondiale, après que des camps de la mort et dans d’autres circonstances ont été tués, 25 à 50 % de la population rom est morte pendant cette période.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading