Spread the love

E kosovakoro pučibe si panda aktuelno, ov rodela piro pi strategija baši sa o phravde pučiba panlipaja e romencar taro periodi e kosovakere konflikteske.

Akala pučiba na trebena te oven panle nit mukle e vramakere dandeske.

Trebula te istamalkerelpes sa o mehaniymia, anglo sa o evrointegracisko mangipe e neve kosossko themake, ko starti baši lafi keribe baši mangine Kosovakoro te lel han ano EU, kolea bi pravenape sine o pučibe baši Roma taro 1999 berš.

Maškar o najdukavne pučiba si o imotia, o našutne, o mudarde thaj o bi arakle Roma ki vrama taro kosovakoro konflikti.

Asavke mangipe taro jekh kupa romane našalutne kosovakere organizacija na ka šaj ikerena o paripe bizo kerde inicijativna strategija.

Odoleske akharava sa e romane asociacien te len than ko kupatne strategie thaj plania baši lejbe than ko aktivnostia kolea bi anena o hakaja e bi bange romane civilenge taro kosovakoro konflikti.

Гратан Пухон: Потребна е заедничка подршка на ромските организации

Косовското прашање се уште е актуелно, тој бара чекор кон стратегија за сите отворени прашања во врска со Ромите од периодот на косовската криза.

Тие прашања не смеат да бидат затворени, ниту пак оставени на забот на времето.

Треба да се искористат сите механизми , пред се поради евроинтеграциските заложби на новата Косовска држава, за започнување на преговорите со ЕУ и отварањето на болните ромски прашања од 1999 година.

Меѓу најболните прашања се имотитет на пребеганите Роми, правдата за прогонетитет , како и процесуирање на виновниците за убиените ромски цивили и ичезнати Роми од косовскиот конффликт.

Ваквите заложби на одредени ромски организации пред се на мигранстките косовско ромски организации не можат да бидат остварливи без инцијатива и стратегија.

Затоа ги повикувам сите ромски организации, да се вклучат заеднички во идните стратегии и планови за преземање на активности кои ке ја донесат правдата на недолжните ромски цивили од косовскиот конфликт.

 

Grattan Puxon korespodneti

EU Romapress Anglija

 

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading