Spread the love

O Avgo jubieljeno romano kongreso bičavgja lil dži ko rajo Lajčak, kote so rodena o Roma te len than ko Euro integracijakere procesija e Kosovoskere.

O Gratan so si pendžardo sar majpšuro romano aktivisti thaj manuš kova so dela baro zori baši romane hakaja ko lil so si bičavdo e rajoske lajčak hramonela:

Rajo Lajčak,

Dikindor tumaro avibe ano Kosovo ko 1 Juni kote so sine vi o rajo Metju, vi o A. Palmer taro Stejt Department, hramonava te bi pendžarava tumen baši o zaruribe te oven čivde vo o romane reprezentia ko dijalog baši Euro integraciakere procesija e Kosovakoro.

Trebela te ova ki godi so anglo i Bugarija thaj i Romania te oven membroja ani EU sinelenge čivde šartie baši laćarribe tretmani e romane jekhinegoro ki lengiri them.

T e dam,en godi, ki vrama taro konflikti ano 1998-9 berš, paše 130.000 Roma sine etnikano užarde taro Kosovo, majbut prekal o operacie taro parasoldateskere kupe tari albanikani rig.

Pobuter taro šelengere Roma sine mudarde, terorizirime thaj našavde.

Paše taro 14.000 romane khera sine tharde, čorde, thaj palo odova sine okupirime-

Ko palune berša i purani mahala ani Priština, Mitrovica thaj ano javera dizja , kote so isi but purane khera so ačile taro Roma našutne tari vrama e kosovakere konflikteske, mehanizacijaja si peravde.

But fore bi legalnikano bikinelape o imoti prekal o zori te bi šaj akala thana ovena kotor taro nevo thamaribaskoro projekti.

But fore akava bilegalnikano procesia panda pobut čojrakerela akale Romen kola so araklovena ani sasti Europa.

Arakhindor ki akaja situacija, amen havljaraja so ano 13 junu Dive kova so si anavkerdo dive e Roengoro taro Kosovo ka kera protestija.

Rodelape dikhin e kosovakere ambasadoreja ki Germanija e rajoja, Bage Cufaj, ko avgo fore te pravgol o vudara baši diskusija thaj arakibe solucija ko faisalibe sa o pučibe panle e romane pučibaja ano Kosovo.“

Гратан Пухон : „ Ромите мора да бидат дел Евроинтеграциските процеси на Косово„

 

Првиот јубилејен конгрес на Ромите со писмо до господинот Лајчак за барање вклучување на Ромите во Европските интеграциски преговори на Ромите од Косово.

Гратан Пухон кој важи за еден од најстарите ромски активисти, и борец за правата на Ромите во писмото кое е упатено кон Лајчак барат:

Почитуван господине Лајчак

Забележувајќи ја вашата средба во Приштина на 1 јуни, во која биле присутни
Г-дин Метју А. Палмер од Стејт департмент на САД, пишувам
за да ве запознам со потребата да се вклучат претставници на Ромите
во секој понатамошен дијалог за членство во Косово во Европската унија.

Мора да бидете свесни дека пред Бугарија, Ромите и Унгарија (меѓу другите) да бидат примени на полноправно членство во ЕУ, беа поставени услови за подобар третман и воздигнување на ромските заедници. Сè уште не сме слушнале дека вакви услови се применуваат во случајот на Косово.

Да се потсетиме, за време на конфликтот во 1998-9 година, околу 130.000 Роми беа етнички исчистени од Косово, претежно преку операции на паравоените сили на албанските Албанци.
Стотици Роми беа убиени, силувани и „исчезнати“.
Околу 14.000 домови на Ромите беа изгорени, ограбени и подоцна окупирани.
Во последниве години, старата ромска махала (област) во
Приштина, Митровица и другите градови со механизација се рушат останатите куќи на Ромите кои избегале од воениот конфликт во Косово.
Често нелегално се продава имотот на Ромите преку притисоци односно насилно, за да можат да бидат дел од нови градежни проекти.

Често и нелегално незаконскиот процес дополнително ги осиромашува прогонетите семејства ко се наоѓат ширум Европа .

Соочени со оваа ситуација, тие најавуват протест на 13 јуни, Ден на сеќавање на Ромите во Косово.

Се бара средба со косовскиот амбасадор во Германија со г. Баге Цуфај. во првичниот обид да се отвори врата за дискусија и можно решавање на овие прашања од ромски активисти и политички претставници одвнатре и надвор од Косово.

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading