Spread the love

Ko intervju e Mirko Kalderaš membro ko romano phirutnipe „ Opre Roma Srbije“ sine čivdo o akcenti baši o aktuelnikane čipote taro 12 mart, kana ki jekh ruralno romani kupatni Čukarica ko pašibe tari diz Beograd, ki eksplozija taro elektikakoro kabli mulo jekh čavo a nekobor sine pareste ratvarde . Trujal o Kalderaš akava phirutnipe nekobor fore rodingja dikibe e šerutneja tari diz Beograd d-r Zoran Radojčič baši kupatno planiribe ko panlipe e dizutnecar tari akaja kupatni.

O phirutnipe plo bičalipe ikavgjale rodibaja leskiri mukhlin, nua simulativno sar bi sal astarena o aktuelnipe , sar so vakerela o Kalderaš.

Ko thavdipe taro intervju, sine kerdo lafi vi baši mediumsko liveribe kola so liferujnenasal o čipote kote so negativcia si e Roma.

I programa koja so si ko thavdipe lakere prezentacijake „Barvalipe“ sar so ingarela o Kalderaš si pozitivnikani programa koja so si lendi ko pozitivno dikibe taro Guvemento e Republika Srbijakoro thaj vi agjar taro prezidenti Aleksandar Vučič.

Akaja programa prekal o presidenti si lendi prekal i Akademia baši prvdi administracija koja so ki kupa akale phirunipaja, Pravdo sauitnipe ka keren plania baši doprofesionalizacija e uče terne romene kadrenge thaj lengoro buti keribe ki pravdi themutne administracije.

 

Интервју -Мирко Калдераш „Состојбата на Ромите во Србија зависи од односот на општеството кон Ромите„

Во интервјуто со Мирко Калдераш член на истражувачкиот тим на движењето на „Опре Рома Србије„ било ставено акцент на актуелните случувања во врска со настанот од 12 март каде во една рурална ромска населба во Чукарица блиѕи Белград во експлозија на електричен кабел од далековод едно дете почина а други неколку деца се здобиле со тешки изгореници.

Сопред Калдераш ова движење неколку пати барале средба од градоначалникот на градот Белград д-р Зоран Радојчич за заедничко планирање во врска со иднината на овие жители од ова населба.

Движењето своето незадоволство од немањето одговор од страна на локалната власт потекна барање за негова оставка, но симулативна како што вели Калдераш, во која би го свртеле вниманието на градоначалникот за друг пристап кон проблемите на Ромите од неговиот град.

Во текот на интервјуто било дискутирано и за медиумското прокривање на настаните кои се случуват со Ромите каде акцент на нивното информирање е само во негатиен контекст. Програмот „Барвалипе „ според Калдераш е позитивен програм кој наиде на голема согласнот со Владата на Република Србија и со председатлот Александар Вучич, кој ја подржува ова програма, и за која председателтвото донесе одлука со Националната академија за јавна администрација, да осмисли план заедно со ова движење и со Институтот Отворено општество за обука на високи образовни ромски кадри и нивно запослување во јавната администрација.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading