Spread the love

Akava medikamenti sar so vakerena o meicinaria taro zrael inhalirinelepe direktno ko pulmo (pluća), thaj nane le nisave bilaće efektia. Ko akava medikamenti asatrgepe te keren buti angleder ofto masekia, thaj ki avgo faza taro testi e studiajkoro ola sukcesingje te sasljaren paše 30 hospitalizirine manušen pareste nsvale taro akava virusi. Akava medikamenti eati sa sikavdo taro doktoria rešeria (istražuvačia). O preliminarno rezultatia taro kliničko reširibe e medikamenteskoro ko pervazi taro Medicinakoro centar ano Tel Aviv „Suraski“ prezentirigale o prof.dr. Nadir Arber jekh taro šerutne izraeleskere internistia thaj gastroenterologia, šerutno ko reširibe thaj o d-r Širan Šapira direktori ki labaratoria baši molekularno biologia ko Centro baši dijagnozya thaj prevencia taro karcinomi ko hospitali „Ičilov“. O rešeribe panda si ko tek, o medikamenti ka ovel dendo vi e čorole themenge. Ko prosek o manušakola so lile akava medikamenti sa taro 37 dži ko 77 berša. Jek trinto lendar sine džuvlja a okola murša. Pala ko medikamenti lengiri saturacija sa but pošukar. Pala ko 6 dive ola irangje pumaro sastipe, sem jekh džubli kaske so sa zaruri ma but vrama.

НЕМА НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ – Израел открил  лек за Ковид: Се инхалира директно во белите дробови

На лекот започнале да работат пред осум месеци, а во првата фаза од студијата, за пет дена излечиле 29. од 30. болнички пациенти со тешки симптоми. Денес лекот од нивните лекари,водачи на истражувањето, бил претставен во светот. На лекот започнале да работат пред осум месеци, а во првата фаза од студијата, за пет дена излечиле 29. од 30. болнички пациенти со тешки симптоми. Денес лекот од нивните лекари,водачи на истражувањето, бил претставен во светот.
Прелиминарните резултати од клиничкото испитување на лекот во рамките на Медицинскиот центар во Тел Авив „Сураски“ ги презентирал проф.др. Надир Арбер, еден од водечките израелски интернисти и гастроентеролози, водач на истражување и д-р Ширан Шапира, директор на лабораторијата за молекуларна биологија во Центарот за дијагноза и превенција на карцином во болницата „Ичилов“. Истражувањето сè уште трае, а лекот ќе им биде достапен и на најсиромашните земји
„Во просек, луѓето кои примиле лек имале 58. години, но биле на возраст од 37. до 77. години. Една третина биле жени, а останатите биле мажи. После лекот, нивната сатурација значително се подобри, дишењето им беше олеснето, лекарот продолжил да зборува за откритието. На сите им беа потребни до шест дена да се опорават, освен на една пациентка, кај која траеше малку подолго, но и таа се опоравила.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading