Spread the love

O advokatia taro purane komandantia tari Tromalipaskoro soldatluko taro Kosovo, barabar e eks presidentea Hašim Tači, vvakerena so o Haško došalkeribe blokirinela lengiri arakhlin baši maribaskere bilačipe odolea so na vakerena o evidenta ( dokazia) e svedokongoro.

O Tači taj o Kadri Veseli, Redžep Selimi thaj o Jakupp Krasniči si došakerde baši maribaskoro bilačipe mujal o manušipe kana sine uče oficiria ko UČK ko agor taro 90 beršipe. Ola vakergje kaj si bi došale. O advokati e Tačiskoro o Dejvid Hoper ki konferencia baši o statusi e Specijalizirime koncileskoro so o došakeribe arakhla kaj isi 124 svedokia so ka len than ko Tribunali tela ko psevdonimia, numa na vakerge so ola ka keren lafi ko kotor taro dokazia.

Tari vaver rig i asocijacia baši o arakibe e lipardipaskoro taro UČK vakerena so akava Tribunali čivel sum thaj bi šukar moldovite taro UČK kova so angja o biathinalipe ano Kosovo thaj perajbe jekhe bilače anglune režimeskoro.

Поранешните герилци на Косово тврдат дека гонењето го попречува нивното одбрана

Адвокатите на поранешните команданти на Ослободителната војска на Косово, вклучувајќи го и екс-претседателот Хашим Тачи, тврдеа дека Хашкото обвинителство ја попречува нивната одбрана за воени злосторства со правилно неоткривање докази за сведоците.

Тачи и неговите сообвинети Кадри Весели, Реџеп Селими и Јакуп Красниќи се обвинети за извршени воени злосторства и злосторства против човештвото кога биле високи личности во ОВК кон крајот на 90-тите. Сите се изјаснија за невини.

Адвокатот на Тачи Дејвид Хопер на конференцијата за статусот во Специјалистичките совети рече дека обвинителството открило дека има 124 сведоци кои сведочат под псевдоними, но не кажа за што ќе зборуваат овие сведоци или како тие се поврзани со доказите.

Адвокатот на Весели, Бен Емерсон, тврди дека „истрагите биле попречувани“ од „неорганизираниот и хаотичен начин“ на обвинителството за откривање докази.

Емерсон рече дека има 34 различни локации „каде обвинителството тврди дека биле извршени злосторства и дека на ниту една не е споменато дека бил присутен мојот клиент Кадри Весели“.

Но, обвинителот Jackек Смит рече дека сведоците можат да бидат загрозени ако има „голем јаз меѓу објавувањето на сите документи и датумот на судење“.

„Воспоставени се заштитни мерки, направени се измени [во документи за заштита на идентитетот на сведоците], ризикот е намален, но не е целосно елиминиран“, тврди Смит.

Заштитата на сведоците е клучно прашање за специјалистичките совети на Косово затоа што сведоците биле заплашувани за време на претходните судења поврзани со ОВК.

Обвинението тврди дека Тачи, Весели, Селими и Красниќи биле дел од „заедничко злосторничко претпријатие“ кое имало за цел да ја преземе контролата над Косово за време на војната „со помош на незаконско заплашување, малтретирање, извршување насилство врз и отстранување на оние за кои се смета дека се противници “.

Специјализираните комори беа основани да судат злосторства, наводно, извршени за време и непосредно по војната во Косово, од 1998 до 2000 година. Тие се дел од косовскиот судски систем, но се наоѓаат во Холандија и работат со меѓународни лица.

Тие беа формирани под притисок на западните сојузници на Косово, кои стравуваа дека косовскиот правосуден систем не е доволно робустен за да ги суди случаите на ОВК и да ги заштити сведоците од мешање.

Но, таканаречениот „специјален суд“ на големо се буни од косовските Албанци кои сметаат дека тоа е навреда за војната на ОВК за ослободување од српското владеење.

https://balkaninsight.com/2021/02/16/kosovo-ex-guerrillas-claim-prosecution-is-hampering-their-defence/?fbclid=IwAR3cjX0-Nsm-FlxRYQl8v-b735-j2Eto_bhXe_4oaXYMCTEFQWlhEgutNYE

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading