Spread the love

O phejna Karmen thaj Dolores Pašlin ka panden so lengro papu o Čarli Čaplin sinele romane darhie ko dokumentarno filmi „ Čarli Čaplin manuš e lumiakoro“ kote so ola kergje skurto dikhin ko filmeskoro festiali BCN.

I Karmen Chaplin so ka ovel redaktori ko dokumentarno filmi, vakerela so lakoro papu si jek taro najbare genijalcia, ki lumikiri kinematografija.

Thaj egzistirenala sine angleder te ovel o kino, thaj vov si jekh so ikavgja bare specijalnikane efektia, vi agjar genijalno ko vakjaribe o paramisja.

Lakiri pen i Dolores vakerela so o Čarli Čaplin sine isnpiracija bađi but artistia, leskere filmia niked na phujrona, thaj si vi avdive kotor tari modernikani kinematografija. I publika vi avdive ko leskree filmia asana thaj rovena, leskere filmia si bizi vrama.

Akava legarela so vi avdive leskoro keribe lafi ano filmi „ O baro diktatori“ istemalkerelape ko pobut filemengere scene thaj ko but dokumentarcia

Внуките на Чарлс Чаплин во документарниот филм тврдат дека нивниот дедо има ромски корени

Сестрите Кармен и Долорес Чаплин ќе го оправдаат ромското потекло на нивниот дедо, Чарлс Чаплин, во документарниот филм  Чарли Чаплин . Човек на светот , од кои тие претставија краток преглед на филмскиот фестивал БЦН.

Кармен Чаплин, која ќе биде режисер на документарниот филм, рече дека нејзиниот дедо „е еден од најголемите кино генијалци , кој веќе постоел од почетокот на кино, кој измислил многу работи, како што се специјални ефекти, и дека тој имаше голем придонес за неговиот начин на раскажување приказни “.

Негјзината сестра Долорес посочи дека, „Чарлс Чаплин инспирираше бројни уметници, , неговите филмови не стареат, и сеуште се дел на модерната кинематогафија, јавноста продолжува да се смее и да плаче со неговите филмови затоа што се безвременски“.

Јасен пример за оваа безвременост е дека „последниот говор на Големиот диктатор е една од најбараните сцени што може да се користи во други документарни филмови“.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading