Spread the love

Ani diz Tuzla nišankergjape o dive e romengoro dejbaja bahtarin e učenikonge tari romani jekhin.
Ko nišankeribe e diveskro lile than o ministeri baši edukacija thaj sadžandipe o Ahmed Omerovič, savo so vakergja kaj i BiH kerela buti ko lačaripe o pervazi e edukacijakoro e romengoro prekal dende stipendije e romane čavenge kola so sikavge čaše siklovne rezultatija.

U Tuzli obilježen Međunarodni dan Roma, dodijeljene pohvale učenicima romske populacije
prije.
U Narodnom pozorištu Tuzla, u povodu obilježavanja 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, danas je održana manifestacija na kojoj su uručene pohvale za učenike romske populacije sa područja Tuzlanskog kantona.
Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kazao je tom prilikom da kontinuirano rade na poboljšanju okvira za obrazovanje Roma, uključujući i jednokratne stipendije koje će romski učenici s postignutim odličnim uspjehom dobiti na Dan Roma.
-Aktivno radimo na uključivanju romskog jezika u škole. Imamo određenih aktivnosti koje trebamo završiti kako bismo taj program realizovali – istakao je Omerović.
Jednokratne stipendije za odlične učenike osnovnih škola iznose 80 KM, a za srednjoškolce 100 KM. Uskoro će biti raspisan i javni poziv za dodjelu stipendija romskim učenicima i učenicama, te studentima i studenticama.
Reklama – nastavite čitati ispod oglasa
– Na području Tuzlanskog kantona imamo najveći broj Roma u odnosu na druge kantone u FBiH u obrazovnom procesu. Ovo je postala praksa unazad 15 godina i ovo je jedan od najboljih primjera u BiH. Sve to radimo u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke. Obrazovanje je budućnost Roma u BiH. Vidimo da je probuđena svijest i da imamo svake godine sve više učenika u školskim klupama – kaže koordinator za obrazovanje Roma u TK Mehmed Mujić.
Službenik za obrazovanje OSCE-a Nihad Mešić, nakon
čestitke
u povodu Međunarodnog dana Roma, izrazio je zadovoljstvo da je ministarstvo počelo s implementacijom Akcionog plana za obrazovne potrebe Roma koji od naredne školske godine predviđa i početak uvođenja predmeta romski jezik.
Antonio Sejdović je dobitnik stipendije, a ide u Elektro-mašinsku školu u Lukavcu.
– Ovo je dokaz da nismo zaboravljeni i to me jako raduje. Stipendija će mi dobro doći da kupim ono što mi je trenutno neophodno – kaže Sejdović.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading