Ani diz Tuzla nišankergjape o dive e romengoro dejbaja bahtarin e učenikonge tari romani jekhin.
Ko nišankeribe e diveskro lile than o ministeri baši edukacija thaj sadžandipe o Ahmed Omerovič, savo so vakergja kaj i BiH kerela buti ko lačaripe o pervazi e edukacijakoro e romengoro prekal dende stipendije e romane čavenge kola so sikavge čaše siklovne rezultatija.

U Tuzli obilježen Međunarodni dan Roma, dodijeljene pohvale učenicima romske populacije
prije.
U Narodnom pozorištu Tuzla, u povodu obilježavanja 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, danas je održana manifestacija na kojoj su uručene pohvale za učenike romske populacije sa područja Tuzlanskog kantona.
Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kazao je tom prilikom da kontinuirano rade na poboljšanju okvira za obrazovanje Roma, uključujući i jednokratne stipendije koje će romski učenici s postignutim odličnim uspjehom dobiti na Dan Roma.
-Aktivno radimo na uključivanju romskog jezika u škole. Imamo određenih aktivnosti koje trebamo završiti kako bismo taj program realizovali – istakao je Omerović.
Jednokratne stipendije za odlične učenike osnovnih škola iznose 80 KM, a za srednjoškolce 100 KM. Uskoro će biti raspisan i javni poziv za dodjelu stipendija romskim učenicima i učenicama, te studentima i studenticama.
Reklama – nastavite čitati ispod oglasa
– Na području Tuzlanskog kantona imamo najveći broj Roma u odnosu na druge kantone u FBiH u obrazovnom procesu. Ovo je postala praksa unazad 15 godina i ovo je jedan od najboljih primjera u BiH. Sve to radimo u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke. Obrazovanje je budućnost Roma u BiH. Vidimo da je probuđena svijest i da imamo svake godine sve više učenika u školskim klupama – kaže koordinator za obrazovanje Roma u TK Mehmed Mujić.
Službenik za obrazovanje OSCE-a Nihad Mešić, nakon
čestitke
u povodu Međunarodnog dana Roma, izrazio je zadovoljstvo da je ministarstvo počelo s implementacijom Akcionog plana za obrazovne potrebe Roma koji od naredne školske godine predviđa i početak uvođenja predmeta romski jezik.
Antonio Sejdović je dobitnik stipendije, a ide u Elektro-mašinsku školu u Lukavcu.
– Ovo je dokaz da nismo zaboravljeni i to me jako raduje. Stipendija će mi dobro doći da kupim ono što mi je trenutno neophodno – kaže Sejdović.

Total Views: 74 ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »