Spread the love

Romani familija tari Romanija kola so nekobor berša dživdinena sa ani Kanada, arakle si  tasavde ani len ki diz Akvesane ki Kanada.

Akaja romani familija sa sa la deportacija andar i Kanada  ki Romanija, pa sebepi adava ola mangle te muken i Kanada thaj te nakeln i len thja te džan ani USA.

Numa palo disave karane ko nakibe i len satr so vakerena lokalna thaj themutne mediumia ani Kanada, akaja familija tasavdili ani len.

lengere mule badanija ikavgjelen o manusa thaj si dende ko instituti baši autopsija.

Ромско семејство е најдено удавено во рекат во обид да избегне депортација од Канада

Ромско семејство со две малолетни деца кое неколку години живееше во Канада, е пронајдено удавено во река во градот Аквесоне во Канада,

Ова семејство требало да биде депортирано од Канада во Романиа, па од страва тие сакале да ја напуштат Канада и преминат во САД.

Во обид да побегнат од депортацијата, тие сакајки да ја преминат реката, се удавиле.

Мртвите тела се пронадјени и извадени од нуркачќите, а телата се дадени на обдукција.

По овој немил настан неколку организации за човекови права и организацији за заштита на бегалци демонстрирара против ваквите чести одлуки кога се во прашање ромската заедница  која доаѓа од Романиа.

Palo akava haberi pobut organizacije baši manušikane hakaja thaj organizacije baši našutne hakaja protestiringje.

https://toronto.ctvnews.ca/toronto-family-found-dead-in-river-had-no-other-option-but-to-flee-canada-lawyer-says-1.6342953?fbclid=IwAR3RMSfxz54H3hxAZ2kiy5ClS96ORAiIZx2Ve-E9FKrxCIQVYGFIb0uguG8

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading