Spread the love
Srdžan Amet „ totalizirimi nebuloza tali te civelpe o bangipe upreder i čaj
O avokati Srdžan Amet kova so korkori lela than ko procesi panlo e cipotja bađi 16 beršengiri čaj savi čudingjape taro trioto sprati e hopilalestar ko Skopje, avdive akhargja pres konferencia kote so sine vakerdo baši akaja čipota thaj but javera bukja kola so na korepondirinena e čačipaja.
Kerelape lafi baši 16 beršengiri čaj koja sine hopsitalizirimi but fore ko psihijatrsiko odelenia baši terne thaj čave.
O advokati Amet kova so lela than e familijaja Rakipovski , akava procesi liljla le bi lovengoro sebepi o pharo socialno ekonomikano hali e familiakoro.
„ Sar lengoro zakonikano zastapniko mangava te vakerav so isi but bi haljarde bukja kola so pravena but pučiba panle akale čipotaja, bizo konkretnikane misala, sar soj i misal, sar i čaj taro trito sprati uklingja ko krovi e psihijatriake?
Voj dži akana nekobor fore sine hospitalizirimi ko akava hospitali ni niked na sinela ki godi te kerel korkori mudaribe ja li te mangel te iklovel “ havljarela o avokati o Amet.
„ Akatar mangava te havljarav po buvleste kaj na kerelape lafi baši mangipe te našel tariklinika, nego si bifunkcionalno o siguriteti akcenteja ko akava kotor taro hospitali kote so kerelape lafi baši o terne thaj čave. Pali akaja čipota i čaj araklili ki koma, thaj pare ratvardipaja.
Pali akaja čipota i klinika formirinela komisija taro doktorija, bukjarne kola so sine involvirime ki akaja čipota, kotar so iklola so e 16 beršengiri čaj manglja te našel tari pendžerka, kote sine čivde tule sastrnale rešetke.
Trujal o Amet o džovapluko so i čaj si bangi, ov akava klasificirinela le sar totalizirano nebuloza kote so leske si but bičačunipe, gndindor so ola mangena o bangipe te čien la upreder i muli čaj.
„ O MVR putergja o rodibe, akana ko potezi si vi o Minieriui baši o sasljaripe tari RSM thaj vi agjar o Themtuno saljaribaskoro sanitarno inspektorati kote so džakeraja ažurnikane thaj seriozno te užaren akaja čipota,- havljargja ko agor tari pres konferencija o advokati Srdžan Amet.

Срџан Амет „ Тотална небулоза е да се стави вината над девјчето

Адвокатот Срџан Амет кој самоволно го превзеде случајот на 16 годишната девојка која се фрлила од 3-от кат на Психијатриското оделение во Скопје, денес имал прес конференција, о која ги извести медиумите за многуте нејаснотии и дилеми поврзани со овој случај.
Имено се работи за тинејџер која често била лекувана во оделението за психијатрија , во оделот за млади и деца.
Адвокатот Амет како законски застапник на семејството ракиповски, овој случај го превзеде бесплатно поради социјалната економска состојба на семејството ракиповски.
„ Како нивен правен застапник сакам да кажам дека има многу нејаностии кои отвгарат многу прашања во врска со овој случај, со конкретни примиерикако што е прашањето што барала девојчето од третиот спрат да се качи на покривот на психијатрија?
Таа и досега неколку пати биула лекувана во ова болница но никогаш не посегнала да се аамоубие или пак да бара да излезе сама од болницата.„- укажува адвокатото Амет и продолжува:
„ Од тука сакам да ја известам пошироката јавност дека тука не станува збор за бегање како што укажуваат од клиниката, туку станува збор за пропуст во безбедноста и сигурноста на пациентите затоа што тука посебно треба да се има ви предвид дека станува збор за деца пациенти.
По овој настан девојчето се најде во кома со тоа што се здоби со тешки телесни повреди, повреда во бубрег и многу скршеници.
После пријавениот случај клиниката формира комисија од доктори, вработени и инволвирани во случајот каде произлегуваат со свој указ дека станува збор за 16-годишното девојче која сакала да побегне од клиниката од прозорец за кој има и густи решетки.
Според Амет одговорите за вината на девојчето се класифицират како тотална небулоза која за него е многу нејасна , мислејки дека со ова сакат вината да се префрли на девојчето.
„ МВР отвори истрага. Сега е на потег и Министерството за Здравство на РСМ како и Државниот здравствен санитарен инспекторат каде очекуваме ажурно и многу сериозно да се расчисти случајот„ – укажа пред новинарите Срѓан Амет како застапник на семејството Ракиповск

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading