Spread the love

Telao ko rodibe tro romano veterani o Gratan Puxon jek kupa taro 200 manuša kergje protestia anglo britaniakoro parlamenti thaj anglo Europakoro kher ano London, so si kotor taro ande decizia e Jubilejno romane kongreseskoro e Romengoro mujal olejbe thn ko keribe lafi e Kosovakoro baši lakoro lejbe than ko EU. Akava mujalipe pandelape baši o pagipe e manušikane niamengoro ko Kosovo thaj but vavera pučiba baši e Roma tari 1988- dži avdive.

O manuša kola so kergje o protestija džakerena o EU te klel pozoraleste o bukja ko ple vasta baši o Kosovo thaj e Roma kola so bešena ani akaja them.

O lil sine adresirimo dži ko britaniakoro Parlamenti thaj dži ko Europakoro kher,

Јубилејниот ромски Конгрес против приклучување на преговорите со ЕУ на ново создаената косовка држава„

По барање на ромскиот ветеран Гратан Пуџон група од 200 лица вчера пред Британскиот Парламент и пред домот на Европа, одржа мировни протести како дел од кампањата на на Јубилејниот Конгрес на Ромите против Косовкста држава која не ги признава кршењата на човековите права кога се во прашање Ромите.

Собраните го предадоа отвореното писмо во кое тие очекуват решавање на сите прашанја поврзани со Ромите од Косово, од перидото 1988-9 па се до денес.

Писмото било адресирано до Европската куќа во Лондон.

Почитувана г-ѓа Оберхаузе,
Ние ви пишуваме заедно со протест оваа недела во врска со нашето решително спротивставување на прифаќањето на Република Косово за членка на Европската унија, во очекување на задоволително решавање на сите прашања што произлегуваат од повеќекратните повреди на ромските заедници за време и по конфликтите од 1998-9 година.
Нашите основи се наведени во придружната копија на писмото до европратеникот г-дин Ромео Франц и во сведочењето на американскиот адвокат Дајане Пост, кој е вклучен во Косово многу години.
Ве молиме, проследете до претседателката Урсула фон дер Лајен и соодветните лица во рамките на Комисијата и Европскиот парламент.
Со почит,
Гратан Пуксон
За косовски тим,
Јубилеен светски конгрес за Ромите

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading